De uitgebrande bulldozer van Iamgold.
NOS Nieuws

Schade en gewonden bij aanval op Surinaamse goudmijn

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

Bij een aanval van ruim honderd gewapende illegale goudzoekers op de grootste Surinaamse goudmijn zijn gewonden gevallen. Een groep mannen richtte vernielingen aan en stak een speciale bulldozer in brand. Ook een onderkomen van de veiligheidsmensen moest eraan geloven. De politie vuurde waarschuwingsschoten af en verrichtte twee arrestaties.

De productie van de mijn werd na de aanval onmiddellijk stopgezet en de politie was snel ter plekke om samen met andere veiligheidsdiensten in te grijpen. Eén van de bezetters raakte gewond door een politiekogel. Werknemers van Iamgold raakten gewond door rondvliegende glassplinters.

Volgens Iamgold-woordvoerder Sandra Bihari is het niet alleen de economische schade die het bedrijf parten speelt. "Onze mensen zijn door de aanval getraumatiseerd en lijden er mentaal onder."

We weten nog niet wie de aanvallers zijn en ook niet wat de reden van hun actie is.

Sandra Bihari

Het is niet de eerste keer dat het onrustig is bij de mijn. Drie jaar geleden waren er rellen met inwoners uit het dorpje Nieuw Koffiekamp, de oorspronkelijke bewoners van het gebied. Maar Bihari vertelt dat het nu om een andere groep gaat. "We zijn permanent in gesprek met de bewoners van Nieuw Koffiekamp en zij hebben ons verzekerd dat zij niet bij de aanval betrokken zijn", aldus Bihari. "We weten nog niet wie de aanvallers zijn en ook niet wat de reden van hun actie is."

Illegale goudzoekers

De plaatselijke leider, Ludwich Wijnerman, bevestigt dat de inwoners van Nieuw Koffiekamp niet betrokken zijn bij de aanval. Hij betreurt de recente gebeurtenissen. "Hier staan we helemaal buiten. De contacten met Iamgold zijn uitstekend, helemaal nu het bedrijf een deel van de concessie aan onze goudzoekers beschikbaar heeft gesteld", zegt Wijnerman. "De mannen die dinsdag de aanval hebben uitgevoerd zijn illegale goudzoekers uit andere delen van Suriname die hier hun geluk komen beproeven."

De leiding van de Rosebel-mijn heeft de regering ondertussen gevraagd om meer politie in het gebied. Dat verzoek is gehonoreerd. Volgens het bedrijf moet er op korte termijn gezocht worden naar een structurele oplossing voor de problemen met de illegale goudzoekers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl