minister Schippers
NOS Nieuws

Schippers opnieuw om tafel over prijs taaislijmmedicijn

Minister Schippers gaat opnieuw onderhandelen over de prijs van het medicijn Orkambi tegen taaislijmziekte. Eerder kwamen het ministerie en fabrikant Vertex Pharmaceuticals er niet uit. Daardoor werd het middel niet opgenomen in het basispakket.

Een ruime Kamermeerderheid drong er bij de minister op aan de onderhandelingen opnieuw te openen. Ook de patiëntenorganisaties wilden dat Schippers nog een poging zou wagen om een deal te sluiten met de fabrikant.

170.000 euro

De onderhandelingen liepen in eerste instantie stuk omdat Vertex, volgens het ministerie, niet bereid was om de prijs voldoende te laten zakken. Een behandeling met Orkambi kost per patiënt gemiddeld 170.000 euro per jaar.

In de praktijk zouden zo'n 750 mensen met taaislijmziekte (Cystische Fibrose) in aanmerking komen voor het middel. De kosten zouden dan kunnen oplopen tot 85 tot 100 miljoen euro per jaar.

Te hoog

"Mijn deur heeft altijd opengestaan voor nieuwe onderhandelingen", zegt Schippers. "Alleen zal Vertex dan wel moeten bewegen. De prijs van het medicijn is veel te hoog en daar zullen ze iets aan moeten doen."

Normaal gesproken worden nieuwe medicijnen automatisch opgenomen in het basispakket zodra het Zorginstituut daar toestemming voor heeft gegeven.

Heel duur

Maar de afgelopen jaren zijn er steeds meer middelen op de markt gekomen die heel duur zijn. Ze kosten vaak honderdduizenden euro's per patiënt per jaar. Daarom wilde Schippers bij deze medicijnen eerst onderhandelen over de prijs voordat het middel in het pakket komt en mag worden vergoed door een zorgverzekeraar.

Orkambi is het eerste middel waarbij die onderhandelingen niet zijn gelukt.

Taaislijmziekte is een ongeneeslijke erfelijke aandoening. Bij mensen met deze ziekte is het slijm door een genetische afwijking uitzonderlijk taai. Het kan daardoor zijn functies onvoldoende vervullen, met als gevolg dat organen zoals de longen, alvleesklier en lever steeds slechter gaan functioneren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl