Pittige buien zorgen voor afkoeling en problemen

time icon Aangepast
ANP

Onweer, wind en veel regen in korte tijd. De warmte heeft plaatsgemaakt voor felle buien, die op verschillende plekken overlast hebben veroorzaakt.

Door blikseminslag zijn een aantal huizen met een rieten dak in brand gevlogen. Bij een inslag in Sassenheim in Zuid-Holland moesten omwonenden hun ramen en deuren sluiten toen het dak van een boerderij in brand vloog. En in een woning in Putten werd een houten overkapping geraakt door de bliksem.

Rijkswaterstaat Verkeersinformatie
@RWSverkeersinfo
Het veroorzaakt soms gevaarlijke situaties, maar ohohoh, wat levert die bliksem mooie plaatjes op. #flits #onweer
2 jaar geleden

Ook de avondspits heeft last gehad van de buien. De Verkeersinformatiedienst sprak van een veel drukkere avondspits dan normaal. Zo moest het verkeer op de A28 langs een aantal brandweerauto's, die waren uitgerukt voor een grote natuurbrand langs de weg. Ook in natuurgebied de Peel op de Limburgs-Brabantse grens ontstond een heidebrand.

En op de S114 bij Amsterdam vielen de verkeerslichten uit na blikseminslag. Dat veroorzaakte flinke files op de A1 en de A10, meldde de VID.

Rijkswaterstaat Verkeersinformatie
@RWSverkeersinfo
Verkeerslichten op #S114 kapot na blikseminslag: daardoor 6 kilometer file op de #A10 en #A1
2 jaar geleden
Problemen op het spoor door blikseminslag Emma Jackson / NOS

Ook het spoor kampte met vertraging door onweer. Zo reden er tussen Dordrecht en Roosendaal geen treinen na een blikseminslag. Ook reden er minder treinen van en naar Schiphol en waren er problemen rond Den Bosch.

Schiphol liet weten dat er vluchten uit konden vallen of vertraging hebben. De luchthaven heeft gefilmd hoe de bliksem insloeg op de luchthaven.

Schiphol
@Schiphol
Due to a thunderstorm, flights may be delayed or cancelled. If you're due to travel tonight, please check your airline for flight info.
2 jaar geleden

Warm

Het was vandaag uitzonderlijk warm. Opnieuw sneuvelde er een weerrecord. In het Limburgse Arcen bereikte het kwik de 35,2 graden.

Sinds het begin van de metingen is het op 22 juni nog niet zo heet geweest. Het oude landelijke record op 22 juni stond op naam van Vlissingen met 31,7 graden. Deze temperatuur is op veel plaatsen ruim overschreden. In Limburg, Noord-Brabant en Zeeuws-Vlaanderen was er sprake van een regionale hittegolf.

STER Reclame