NOS NieuwsAangepast

ABN Amro gaat betalen met je ring mogelijk maken

ABN Amro claimt de eerste bank ter wereld te zijn die het mogelijk maakt om met een ring te betalen in plaats van met een pinpas. De bank experimenteert daar momenteel mee met een selecte groep van klanten.

Het gaat om speciale ringen, zogenoemde wearables, gemaakt door het Britse bedrijf Kerv. In de ring zit een NFC-chip, dezelfde die gebruikt wordt in pinpassen. Door de ring bij een betaalautomaat te houden, wordt een betaling gedaan.

Aan het eind van het jaar wil ABN Amro dat het voor alle klanten mogelijk is om de ring aan hun betaalrekening te koppelen. Er wordt ook geëxperimenteerd met het betalen met een horloge.

Voor de proef werkt ABN Amro onder meer samen met Mastercard. Volgens de bank is deze manier van betalen net zo veilig als betalen met je pinpas.

"Mocht de ring gestolen worden, dan moeten klanten die zo snel mogelijk laten blokkeren", zegt Yvonne Duits, namens ABN Amro betrokken bij de ontwikkeling. "De schade is hooguit 25 euro. Bij hogere bedragen is bij betalingen de pincode nodig."

Huid

In theorie kan de betaalchip overal in worden gestopt, bijvoorbeeld in kleding, schoenen of horloges. In Zweden is het sinds kort mogelijk om in te checken bij de trein met een chip die onder de huid is geplaatst.

Dat doet ABN Amro nog niet. "Ik vind dat wel wat ver gaan", zegt Yvonne Duits. "Als de klant dat wil, dan kan dat uiteindelijk. We gaan eerst met gave gadgets verder die iedereen vandaag de dag kan gebruiken."

Bloedgroep

Hoeveel mensen met de ring willen betalen, is nog maar de vraag. Volgens hoogleraar bio-elektronica Wouter Serdijn hangt dat ook af van wat de ring nog meer voor functies krijgt.

"Het is belangrijk om je af te vragen hoeveel moeite mensen nu hebben met betalen. Ga je een extra ring dragen, die misschien wel niet modieus is, om mee te kunnen betalen? Een pasje is nu niet heel irritant of vervelend."

"Een extra functionaliteit zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat de ring ook gegevens bewaart zoals je identiteit en bloedgroep. Dan zou ik persoonlijk eerder zo'n ring gaan dragen dan als je er alleen maar mee kunt pinnen."

Het is niet bekend of andere Nederlandse banken het betalen met een ring gaan ondersteunen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl