Camera's mochten even naar binnen om het verzoeningsdiner vast te leggen ANP

Het etentje op de bovenverdieping van een Indonesisch restaurant in de Haagse binnenstad duurde niet langer dan anderhalf uur. Om 19.30 uur kwamen D66-leider Pechtold en ChristenUnie-leider Segers met hun secondanten al weer naar buiten om te zeggen dat het "een goede rijsttafel" was en dat er "een goede basis" was gelegd.

Bij binnenkomst in het restaurant waarschuwde Pechtold al dat de grote inhoudelijke verschillen met de ChristenUnie niet met één etentje opgelost zouden worden.

Goede wil

De D66-leider had Segers uitgenodigd voor de rijsttafel en wilde vooral zijn goede wil tonen. "Echt van harte gaat het nog niet", constateert NOS-verslaggever Ron Fresen. "Pechtold gaat vanaf nu voor het succes met de ChristenUnie, te beginnen met dit goedmaakdinertje met Segers."

Pechtold rest weinig keus nu alle andere mogelijkheden zijn afgevallen. GroenLinks, SP en de PvdA willen niet in een kabinet met VVD, CDA en D66, ieder om andere redenen.

Pechtold nodigt Segers uit voor diner om het 'goed' te maken

Dus moest Pechtold het snel goedmaken met Segers, die hij enkele weken geleden duidelijk maakte dat zijn partij niets ziet in samenwerking met de ChristenUnie vanwege de verschillen op medisch-ethisch gebied. Onwenselijk, bleef Pechtold herhalen en Segers voelde zich daardoor geschoffeerd.

Erop of eronder

Het D66-lijstje van pijnpunten is Segers nog niet vergeten, zegt Fresen. Dus wil Segers over die moeilijke onderwerpen meteen beginnen als de vier partijen starten met hun onderhandelingen. "Het wordt dus al gelijk erop of eronder."

Waarschijnlijk is vrijdagmiddag het eerste gesprek tussen de vier partijen. Morgen zit premier en VVD-leider Rutte in Brussel bij een Europese top.

STER reclame