Suse van Kleef / NOS
NOS NieuwsAangepast

Mars voor de slachtoffers van flatbrand Londen is protest tegen May

  • Suse van Kleef

    Correspondent Groot-Brittannië

  • Suse van Kleef

    Correspondent Groot-Brittannië

Een paar honderd mensen zijn in Londen de straat opgegaan tegen de Britse regering en de aanpak van de brand in de Grenfell Tower vorige week. "Wij eisen gerechtigheid!", en "Weg met May!", roepen ze tijdens de mars van West-Londen naar het parlement.

Ze grijpen de dag van de Queen's Speech, de opening van het parlementaire jaar, aan om hun onvrede te uiten. Volgens hen is de regering medeschuldig aan de brand en de 79 doden die daarbij vielen. "De bezuinigingen hebben onze vrienden en onze families het leven gekost", zegt een vrouw. "Ze proberen alles om geld te besparen: goedkope huizen, niet willen investeren in brandveiligheid van sociale huurwoningen. Ze willen geen geld aan ons uitgeven, dat is het grote probleem. Er is geld nodig om ons, het publiek, te beschermen."

Bij het protest is veel politie op de been, er is duidelijk vrees dat de vlam in de pan slaat. Dat is niet zo gek, legt een demonstrant uit. "Er is veel woede in de gemeenschap. We willen antwoorden. Ik vraag me af waarom er zo'n tragedie nodig is om de regering te laten kijken naar de brandveiligheid in sociale huurwoningen."

Suse van Kleef / NOS
Mensen uit de arbeidersklasse zijn geen wegwerpartikelen, staat op een protestbord

De ramp in de Grenfell Tower is volgens de demonstranten onderdeel van een groter probleem: de flatbewoners zijn het slachtoffer geworden van een regering die niet omkijkt naar het armere deel van de Britse bevolking. "Deze mars is voor de slachtoffers van de flatbrand", legt een jongen uit. "Maar eigenlijk is het voor iedereen die in de steek is gelaten door deze regering. Ouderen, gehandicapten, iedereen die het moeilijk heeft na het bezuinigingsbeleid van de conservatieven."

De organisator van het protest, de radicaal-linkse groep Movement for Justice By any Means Necessary, krijgt ook kritiek. Ze zouden de grote brand misbruiken voor hun eigen politieke agenda.

Onterecht, vindt een demonstrant: "De ramp is een politiek onderwerp geworden. Deze mensen zijn genegeerd door de regering. Daarom zijn ze overleden. Daarom gebruiken we dit moment, en de ramp, om te zeggen dat we het niet eens zijn met de conservatieve regering."

Suse van Kleef / NOS

Na de brand in de Grenfell Tower waren er de afgelopen dagen meer protesten in Londen. "Ik vind het niet oké dat arme mensen zo doodgaan", zegt een meisje dat een groot protestbord draagt. "Mensen uit de arbeidersklasse worden behandeld als wegwerpartikelen."

Na een wandeling van drie uur komt het protest aan bij de eindhalte, het Britse parlement. Binnen debatteert het Lagerhuis over de toespraak van de koningin en de regeringsplannen van de komende jaren. Buiten staat een groep mensen die schreeuwt om het vertrek van de huidige machthebbers.

De afschuwelijke brand in de sociale huurwoningflat, die in een van de rijkste buurten van de stad staat, maakt één ding duidelijk: de ongelijkheid onder de bevolking is groot. Het enorme klassenverschil, en de grote ontevredenheid daarover in de Britse samenleving, werd deze week weer eens genadeloos blootgelegd.

Suse van Kleef / NOS
Op de achtergrond: de politie arresteert een man

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl