Hoe nu verder met de KNVB? 'Vooral geen haast maken'
De KNVB is stuurlozer dan ooit. Er is geen algemeen directeur, geen technisch directeur en ook de raad van commissarissen is gehalveerd de afgelopen tijd. De voetbalbond wordt nu tijdelijk geleid door de commercieel directeur. Hoe moet het nu verder in Zeist?
Voordat er iets concreet kan worden, aangaande de opvolging van achtereenvolgens Bert van Oostveen, Hans van Breukelen en de gehele rvc, is er op 3 juli een algemene vergadering van de clubs uit het betaald voetbal. Zij staan hiërarchisch nog weer boven de rvc. Maar is het wel verstandig dan al over namen te beslissen?
Nee, luidt het eensluidende antwoord.
Pierre van Hooijdonk, voetbalanalist bij de NOS en oud-international, zou de nieuwe bestuurders niet opzadelen met de huidige chaos. Zeker niet als Oranje ook nog het WK in Rusland misloopt.
"Ik zou geen haast maken met het aanstellen van nieuwe directeuren. Ik zou ze niet belasten met een uitschakeling."
Dat zou betekenen: wachten tot september. Nederland staat in de kwalificatiereeks voor het WK momenteel derde in de groep met drie punten achterstand op zowel Zweden als Frankrijk. Op 31 augustus wacht de uitwedstrijd in Frankrijk en drie dagen later ontvangt Oranje Bulgarije. "Dan weten we waarschijnlijk wel meer."
'Fout die voetbalwereld steeds maakt'
Gaston Sporre, die veel bestuurservaring heeft in zowel het bedrijfsleven als bij voetbalclubs, deelt de terughoudendheid van Van Hooijdonk. "Mijn inschatting is dat er het beste een interim-bestuur kan worden aangesteld. Niet op stel en sprong en met hoge snelheid een nieuwe rvc en directie aanstellen."
Volgens Sporre is dat een fout die de voetbalwereld steeds weer maakt. "Dan begint er direct weer een namenspel om posities in te vullen. De kunst is om dat een keer opzij te zetten."
De oplossing? "Benoem een taskforce van twee of drie mensen, gepokt en gemazeld in de voetbalwereld, die schoon schip gaan maken. Dan hoeft een nieuwe bestuurder dat niet te doen. Die raakt anders direct beschadigd als hij aan de slag gaat."
Ook Jacco Swart, directeur van de vereniging van eredivisieclubs (ECV), vindt dat de KNVB met de nieuwe aanstellingen niet over één nacht ijs moet gaan. "Het is nu zaak om de processen die in gang zijn gezet ordentelijk te laten verlopen. Misschien dat de profielschets van de technisch directeur eens goed tegen het licht moet worden gehouden. Past die functie bij de eisen die daaraan worden gesteld?"
'Is een td niet overbodig?'
Ook Van Hooijdonk twijfelt aan het nut van een td. "Is die niet overbodig? Dat is de vraag. Het is of dat, of Hans van Breukelen was ongeschikt."
De oud-spits van Feyenoord benadrukt dat de nieuwe functie, die Van Breukelen voor het eerst bekleedde, zeker geen wens was van de voormalig algemeen directeur. "Kijk, Van Oostveen wilde het aanvankelijk helemaal niet. Het is hem door de strot geduwd door de rvc."
De oplossing? "Ik zou voor een authentieke bestuursvoorzitter zijn. Iemand met ervaring, waarbij je gelijk weet: die staat daarvoor. Zoals je echte clubvoorzitters hebt, bijvoorbeeld Jan Smit van Heracles Almelo."
Smit zou wel beschikbaar zijn. Hij stopte afgelopen seizoen als voorzitter in Almelo. "Maar volgens mij wil hij helemaal niet. Dat staat me ergens bij", aldus Van Hooijdonk.
Parallel met Oranje
En als men wel wacht tot september of oktober en Oranje zich onverhoopt toch plaatst voor het WK, hebben de nieuwe bestuurders ook direct een vliegende start.
"Ja", zegt Van Hooijdonk. "Want los van alles, ontkom ik er niet aan om een parallel te zien met de prestaties van Oranje. Gaat het slecht met Oranje, dan is er chaos bij de bond. Als Nederland zich gewoon geplaatst had voor het EK van 2016, dan was er niets aan de hand geweest. Dan had Van Breukelen die persconferenties niet eens hoeven te houden."