Natuurbrand in de buurt van Breda in 2014 | ANP

Opletten geblazen als je de komende dagen de natuur in trekt. Een stukje glas is al genoeg om een natuurgebied in vlammen te doen op gaan.

Een weggegooide drankfles waar de zon op schijnt, kan als vergrootglas werken en droge planten of gras in brand krijgen, waarschuwt de brandweer.

De brandweer heeft vanwege het warme en droge weer in Zeeland en Noord-Brabant code rood afgegeven. Het brandgevaar is daar heel groot. Ook in andere delen van het land is het risico op een natuurbrand hoog, blijkt uit de kaart op natuurbrandrisico.nl.

Elke dag brand

Erik de Jonge is al dertien jaar boswachter in de Brabantse Wal in West-Brabant, maar zo droog als de afgelopen tijd heeft hij het nog nooit meegemaakt. De laatste twee weken was er elke dag brand in het gebied.

"Je hoeft maar een auto in een berm met hoog gras te zetten en er kan al brand ontstaan", zegt hij. Dat komt doordat de uitlaat of katalysator nog erg heet is. Hij waarschuwt ook dat een weggegooid blikje zo heet kan worden dat er brand komt.

Volgens de brandweer wordt 70 procent van alle natuurbranden veroorzaakt door mensen. Een kwart van de branden is aangestoken, maar het merendeel gebeurt per ongeluk.

Niet verwonderlijk dus dat er allerlei verboden en adviezen (.pdf) gelden in de uitgedroogde natuurgebieden. Zo mogen er geen vuren worden gemaakt en zijn vuurkorven, fakkels, wensballonnen en vuurwerk verboden. Ook barbecueën is uit den boze.

Roken mag wel, maar wordt afgeraden. Rokers moeten hun peuken heel goed doven en dan weggooien in de prullenbak.

Boswachter De Jonge hoopt dat mensen ondanks het grote brandgevaar wel gewoon de natuur in trekken. "We hebben ze nodig, zij zijn onze oren en ogen als er ergens brand is."

Mocht je een natuurbrand tegenkomen, dan moet je meteen wegvluchten. Doe dat in een richting die schuin staat op de brandlijn, want dan is de kans dat het vuur je inhaalt het kleinst. En vergeet niet 112 te bellen.

STER reclame