NOS NieuwsAangepast

VVN en KPN komen met fietsslot dat appen op de fiets onmogelijk maakt

Veilig Verkeer Nederland en KPN brengen eind dit jaar een speciaal fietsslot op de markt, dat voorkomt dat jongeren kunnen appen op de fiets.

Alleen met een speciale app, de Safe Lock, kan een fiets van het slot worden gehaald. Is de fiets van het slot, dan zorgt diezelfde app er met een signaal naar het KPN-netwerk voor dat met de smartphone alleen nog 112 gebeld kan worden.

Afleiding

Volgens KPN-topman Eelco Blok is het in het belang van ieders veiligheid dat mensen hun aandacht op de weg houden. "Omdat uit onderzoek blijkt dat zelfs een melding van een app de aandacht afleidt, zijn we op zoek gegaan naar een oplossing die het makkelijk maakt die afleiding te voorkomen," zegt hij.

Bureau Alpha.One heeft in opdracht van KPN onderzoek gedaan. Jongeren tussen de 12 en 18 jaar kregen elektroden op het hoofd geplaatst en werden geconfronteerd met geluiden en signalen van apps als SnapChat, Instagram en WhatsApp. Uit EEG's blijkt dat ze daardoor werden afgeleid.

Verkeersslachtoffers

Veilig Verkeer Nederland is blij met het initiatief, zegt directeur Felix Cohen. "Gebruik van de smartphone op de fiets leidt tot een forse toename van het aantal verkeersslachtoffers, met name onder jonge kinderen en tieners. Verbieden alleen helpt niet, het bieden van een goede oplossing wel."

Aan de nieuwe app hangt overigens wel een pittig prijskaartje: rond de 100 euro. Eind dit jaar komt de app op de markt, in eerste instantie alleen nog voor Android-toestellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl