AFP

Brussel is gisteravond ontsnapt aan een grote terroristische aanslag. De man die op het centraal station door militairen werd doodgeschoten, had vlak daarvoor geprobeerd om een spijkerbom tot ontploffing te brengen. Dat zegt de Belgische minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon.

De aanslag mislukte, vermoedelijk is alleen de ontsteker ontploft. Dat veroorzaakte een flinke steekvlam.

Brand na een ontploffing op het station Rémy Bonnaffé

Het lichaam van de aanslagpleger is vanmorgen weggehaald. De autoriteiten weten wie hij is, maar willen zijn identiteit nog niet bekendmaken. Volgens Belgische media gaat het om een 37-jarige man uit de Brusselse gemeente Molenbeek.

Er zijn huiszoekingen gedaan. Om 11.00 uur geeft het Federaal Parket een persconferentie, waar aanklagers naar verwachting meer details zullen geven.

Het motief van de dader is onduidelijk. Minister Jambon bevestigde wel dat hij 'Allahoe akbar' riep, Arabisch voor 'God is groot'. Volgens de VRT was de dader niet bekend bij de veiligheidsdiensten als terrorismeverdachte, maar wel voor andere criminele feiten.

Om 09.00 uur komt de Belgische nationale veiligheidsraad bijeen om te overleggen over de mislukte aanslag. In die raad zitten premier Michel, minister Jambon en een aantal andere ministers. Ook vertegenwoordigers van de verschillende veiligheidsdiensten schuiven aan.

Verhoogde waakzaamheid

Het station Brussel-Centraal is rond 08.00 uur opengegaan. Ook de treinen stoppen er weer.

Wel geldt op alle trein- en metrostations van Brussel nog een verhoogde waakzaamheid van de veiligheidsdiensten. Ook bij evenementen, zoals het concert van Coldplay vanavond in het Koning Boudewijnstadion, zijn er meer agenten en militairen op de been.

STER reclame