Henk Grol wint goud op de Europese Spelen in Baku
NOS SportAangepast

Henk Grol vindt judo weer leuk: voel geen stress meer

Nog geen jaar geleden wilde Henk Grol helemaal niets meer met judo te maken hebben. "De droom is over. Ik ga hier niet meer dag en nacht voor leven", sprak hij na de uitschakeling op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro gedecideerd.

Daarna nam de 32-jarige judoka rust, mede ook om te herstellen van een schouderoperatie. Maandenlang hield hij zich verre van het judo. "Ik was het hele wereldje even zat. Voor het eerst had ik het gevoel dat ik niet wist wat ik met mijn leven wilde."

Toch begon het weer te kriebelen bij Grol, die in totaal drie keer tweede van de wereld werd. Dus stapte hij de mat weer op. "Van Rio had ik iets anders verwacht. Mijn lichaam liet me in de steek. Ik had het gevoel dat alles mislukt was. Nu begin ik toch weer heel veel zin te krijgen."

Henk Grol na zijn uitschakeling in Rio door de Fransman Cyrille Claret

Grol maakte de afgelopen periode even kennis met de vechtsport Mixed Martial Arts (MMA). "Maar dat werd niets", vertelt hij. "Leuk om naar te kijken, maar om zelf te doen is de stap toch te groot. Ik wil wel heel blijven."

Daarna was nog sprake van een rentree in een andere gewichtsklasse, bij de zwaargewichten. Ook dat werd het uiteindelijk toch niet. "Mijn lijf is mij veel waard. Ik doe ook nog graag aan andere sporten. Stel je voor dat ik door zo'n zware gozer geblesseerd raak."

Tokio 2020? Alles is mogelijk, maar ik kijk totaal niet vooruit. Doel voor doel.

Henk Grol

En dus probeert Grol het straks bij de wereldkampioenschappen in Boedapest (eind augustus) in zijn eigen vertrouwde gewichtsklasse, tot honderd kilogram. "Ik voel geen stress en druk meer. Dat kan mij veel voordelen geven op de WK", klinkt het enthousiast.

En de Olympische Spelen van Tokio in 2020? "Daar ga ik voor honderd procent zeker niet heen", sprak Grol tien maanden geleden.

Zijn woorden nu, weloverwogen: "Alles is mogelijk, maar ik kijk totaal niet vooruit. Eerst kijken hoe mijn lichaam ervoor staat na de WK, en hoeveel zin ik nog heb. Doel voor doel. Als er geen resultaten komen, stop ik."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl