Een intercity-trein
NOS NieuwsAangepast

Na jaren voorbereiding test met spoorboekloos rijden

Vanaf september rijden er op woensdag zes treinen per uur tussen Amsterdam en Eindhoven. Het is een proef van NS en ProRail in het kader van het spoorboekloos rijden waar al jaren over wordt gesproken.

Als de test volgens verwachting verloopt, rijden er vanaf de nieuwe dienstregeling in december elke dag zes treinen per uur op dit traject. Tijdens de testdagen wordt de dienstregeling aangepast.

Meer treinen betekent meer capaciteit en minder wachten voor reizigers, hopen NS en ProRail. Ook neemt de kans op een zitplaats toe. Vooral in de spitsuren is het nu dringen in de vaak overvolle treinen.

Voorbereiding

Aan de test is een voorbereiding van jaren voorafgegaan. ProRail heeft de afgelopen vijf jaar veel geïnvesteerd in de infrastructuur. Perrons zijn verlengd, overwegen, sporen, wissels en seinen zijn vervangen. Ook is het personeel op training geweest: ProRail en NS hebben gezamenlijk simulaties gehouden om treinverkeersdienstleiders, machinisten en conducteurs op te leiden.

Er zijn eerder proeven geweest met spoorboekloos rijden, in 2009 en 2010, met wisselend succes. Die proeven leidden destijds tot het besef dat invoering van het rijden zonder dienstregeling meer voeten in de aarde had dan gedacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl