Burgemeester Palermo verwelkomt migranten én koning Willem-Alexander
Elke keer als er een reddingsschip van de Italiaanse kustwacht aanmeert in de haven van Palermo, is de burgemeester van de stad er zelf bij. Leoluca Orlando wil de 1900 migranten die dit keer aankomen allemaal persoonlijk welkom heten.
"Jullie zijn nu allemaal Palermitanen, welkom!", roept hij door een megafoon in het Italiaans, Frans en Engels. De migranten klappen. De meesten van hen komen uit landen uit Afrika onder de Sahara. Sudanezen, Nigerianen, Ghanezen. Maar er zijn ook opvallend veel migranten uit Bangladesh.
De burgemeester van Palermo vindt dat internationale migratie een mensenrecht moet zijn. Een verschil tussen economische en politieke vluchtelingen ziet hij niet. "Niemand kan gedwongen worden te blijven op de plek waar hij toevallig geboren wordt. Visumplicht is een vorm van moderne slavernij."
Migranten zijn mensen, onze broeders en zusters.
Morgen zal hij koning Willem-Alexander en koningin Máxima rondleiden door zijn stad. Vorige week werd hij voor de vijfde keer herkozen als burgemeester. "Het is een grote eer dat de koning naar Palermo komt. Zijn bezoek komt voor ons op een heel belangrijk moment. Ik hoop dat hij aan de Europese Unie wil overbrengen dat het migratiebeleid moet veranderen. Migranten zijn mensen, onze broeders en zusters."
Vanmorgen begon het koningspaar aan een vierdaags staatsbezoek aan Italië. In Rome werden Willem-Alexander en Máxima ontvangen door president Mattarella. Ook daar kwam de migratie meteen al ter sprake. "Nederland realiseert zich heel goed dat in deze tijd veel van Italië wordt gevraagd. De ernst van het migratievraagstuk is hier bij uitstek voelbaar. Morgen zullen wij daar op Sicilië meer over horen", zei de koning.
In een interview voorafgaand aan het staatsbezoek zei de koning in de Italiaanse krant La Repubblica naar het eiland te komen om de bevolking te bedanken voor de opvang. In Nederland mislukte onlangs de formatie juist op dit punt. Er gaan veel stemmen op om de asielzoekers niet meer naar Italië te laten komen, maar al in Noord-Afrika de asielprocedure te starten. De komst van de koning komt daarmee op een politiek heel gevoelig moment.
Het is bijzonder dat de koning zo expliciet aandacht vraagt voor dit vraagstuk. Vaak gaat het in het programma van staatsbezoeken vooral over economie en cultuur.
Behalve Rome en Palermo doet het koningspaar donderdag ook Vaticaanstad aan voor een ontmoeting met paus Franciscus. Vrijdag is de afsluiting van het bezoek. Dan staan in Milaan vooral de economie en de meegereisde handelsmissie centraal.