Minister Goulard, zondag bij een ceremonie in Parijs ter ere van Charles de Gaulle
NOS NieuwsAangepast

Opnieuw Franse minister opgestapt, nu van Defensie

Voor de tweede keer deze week is een Franse minister opgestapt. Sylvie Goulard, minister van Defensie, heeft haar ontslag ingediend wegens een onderzoek dat is ingesteld naar het inhuren van personeel van haar partij MoDem in het Europees Parlement.

Goulard, de vrouw op de hoogste positie in het kabinet, schrijft in een verklaring dat ze niet wil dat het onderzoek de pogingen van president Macron schaadt om af te rekenen met corruptieschandalen in de politiek. Ook wil ze niet "dat de eer van strijdkrachten wordt vermengd met een onderzoek dat volkomen losstaat van het leger".

Tegen verscheidene Franse politici lopen onderzoeken wegens het gebruik van geld van het Europees parlement voor partijactiviteiten in Frankrijk zelf. Dat onderzoek richt zich ook op leden van Macrons kabinet.

Goulard wacht met haar ontslag de komende wijzigingen in het kabinet niet af. Gezien het feit dat Macrons partij bij de parlementsverkiezingen de absolute meerderheid heeft behaald, heeft de president de steun van kleine fracties zoals MoDem niet nodig.

Vanochtend maakte ook minister Ferrand van Ruimtelijke Ordening zijn vertrek bekend. Dat hangt samen met een onderzoek naar financiële malversaties met zijn bedrijf, vijf jaar geleden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl