Tegenstanders van de anti-homowet in Rusland
NOS NieuwsAangepast

Mensenrechtenhof: anti-homowet Rusland mag niet

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft geoordeeld dat de anti-homowet in Rusland het recht op de vrijheid van meningsuiting schendt. Drie homo-activisten, die al jaren Gay Pride-optochten in Rusland proberen te organiseren, hadden een zaak bij het hof aangespannen en zijn in het gelijk gesteld.

Met dit soort wetten "versterken de autoriteiten de vooroordelen tegen homoseksuelen en moedigen ze homofobie aan. Dat is onverenigbaar met de begrippen gelijkheid, verscheidenheid en tolerantie die horen bij een democratische maatschappij", aldus de zeven rechters van het hof.

Het Russische verweer, dat de moraal moet worden beschermd, heeft het hof verworpen. Zes van de zeven rechters van het mensenrechtenhof onderschreven het arrest. De Russische rechter Dmitri Dedov had een afwijkende mening.

Kinderen beschermen

Volgens het persbureau Tass gaat Rusland tegen het vonnis in beroep.

De wet die de verspreiding van homoseksualiteit in heel Rusland moet tegengaan, is sinds 2013 van kracht. Wat wordt genoemd propaganda voor homoseksualiteit is bij wet verboden. Volgens de Russische autoriteiten is dit om de kinderen te beschermen. De anti-homowet leidde internationaal tot scherpe kritiek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl