De buste van Hitler, gevonden in een Argentijns huis
NOS NieuwsAangepast

Verborgen Argentijnse kamer vol nazi-voorwerpen

In een verborgen kamer in een huis in de buurt van de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires zijn tientallen nazi-voorwerpen gevonden. Daaronder is een buste van Hitler, elegante boxen met vergrootglazen en messen met swastika's, en ook een medisch instrument om schedelmetingen mee te verrichten.

De objecten zijn gevonden in het huis van een verzamelaar in Beccar, een wijk ten noorden van Buenos Aires. De Argentijnse autoriteiten gaan ervan uit dat de voorwerpen echt zijn en na de Tweede Wereldoorlog zijn meegenomen door gevluchte nazi's. Argentinië was destijds een geliefd vluchtoord voor nazi's.

De ingang van de kamer was verborgen achter een boekenkast.

Verborgen Argentijnse kamer vol nazi-spullen

Bij de voorwerpen zijn ook foto's gevonden, die er geen twijfel over laten bestaan dat het gaat om originele objecten. Op een foto is Hitler te zien met een vergrootglas, dat ook in de Argentijnse kamer werd aangetroffen. Het Amerikaanse persbureau Associated Press kreeg die foto te zien, op voorwaarde dat die niet gepubliceerd wordt.

Het onderzoek naar de voorwerpen begon toen in een galerie in Buenos Aires kunstvoorwerpen werden aangeboden van een verdachte herkomst. De politie volgde de verzamelaar en kwam zo bij het huis in Beccar. Met een gerechtelijk bevel werd op 8 juni jongstleden een inval in het huis gedaan.

De identiteit van de handelaar is niet vrijgegeven. Gedurende het onderzoek is de man op vrije voeten gebleven.

Voorzitter Cohen van de Joodse gemeenschap in Argentinië noemt de vondst ongekend. Het bewijst volgens hem eens te meer dat nazi-leiders na de oorlog naar Argentinië zijn gevlucht.

  • AFP
    Nazi-voorwerpen, gevonden in Beccar
  • EPA
    Nazi-voorwerpen, gevonden in Beccar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl