'Ik heb de dader de weg naar de moskee gewezen'
Buiten de Finsbury Park-moskee in Noord-Londen, waar afgelopen nacht een grote bestelbus op moslims inreed, staat een groepje mensen. Buurtbewoner Silvia is nog steeds ontdaan. Gisteravond had ze de dader namelijk de weg gewezen naar de moskee.
"Hij vroeg ons de weg en we vertelden hem dat hij achter ons aan kon rijden omdat wij toch die kant op gingen. Rond middernacht kwamen wij thuis en zo'n 40 minuten later hoorden we sirenes van politieauto's. Eerst dacht ik er niks bij, want die hoor je wel vaker in Londen, maar de volgende dag zag ik het nieuws en herkende ik hem gelijk."
"Ik voel me zo schuldig omdat ik hem de weg heb gewezen. Wie weet komt er dadelijk iemand achter mij aan", zegt Silvia tegen de NOS. Ze durft daarom haar achternaam niet te geven en wil ook niet met haar gezicht op tv.
Ahmed woont ook in de buurt en zou gisteravond in de moskee rond die tijd eigenlijk komen bidden. "Het is beangstigend wat er de laatste maanden is gebeurd. De sfeer is hierdoor veranderd. Waar je ook heengaat, je bent bang dat er iets kan gebeuren." Omstander Samira beaamt dit: "Ik krijg willekeurige vreemden die op mij af komen en zeggen dat ik als moslim voorzichtig moet zijn. Dat heb ik nog nooit eerder in mijn leven meegemaakt", vertelt ze.
Ik weet niet of ik nu nog voor de moskee durf te staan.
Ook Somalische Nederlander Mohammed Mahdi die sinds 2014 in Londen woont is bang. "Na dit incident ben ik veel meer op mijn hoede. Ik heb in deze moskee gestudeerd en voel me hier ook thuis. Toen dit was gebeurd was ik dan ook erg geschrokken. Ik weet niet of ik nu nog voor de moskee durf te staan. Wie weet rijdt een busje mij straks ook aan."
Eigenlijk was dit een aanval op het idee van een multiculturele gemeenschap.
"Moslims waren gisternacht niet het doelwit, de multiculturele samenleving was het doelwit", stelt Anas Altikriti. Hij is directeur van Cordoba Foundation, een onderzoeks- en adviesgroep in het Verenigd Koninkrijk die de kloof tussen de moslimwereld en het westen probeert te overbruggen.
"Het wordt tijd dat we erkennen dat extremisme geen kleur of bepaald geloof heeft. Het is tragisch, maar mensen komen ook dichterbij elkaar. Het gebeurde vorige week na de brand bij Grenfell Tower en hier gebeurt het ook. Dit is een van de meest levendige, multiculturele, kleurrijke gemeenschappen van Londen. Als je hier gewoon al rondkijkt zie je een rabbijn, een priester, atheïsten en mensen van Afrikaanse en Aziatische afkomst. Gisternacht werden moslims aangevallen, maar eigenlijk was dit geen aanval op moslims maar een aanval op het idee van een multiculturele gemeenschap", vindt Anas.
"Er is geen spanning tussen de moslims en het westen. Het zijn de kleine minderheden die ons als gemeenschap proberen te beïnvloeden", zegt Shiraz Kothia, lid van de Londen Moslim Gemeenschap. "Dit incident zal ons als gemeenschap sterker maken. Zoals je ziet, komen er mensen van verschillende godsdiensten en achtergronden vandaag bij elkaar", vertelt Shiraz terwijl hij een arm om de rabbijn naast hem slaat.
"Ik zag het niet gebeuren, maar zodra ik het hoorde ben ik hierheen gekomen", vertelt Hanja Fischer, de rabbijn naast Shiraz. Hij is hier vandaag gekomen om zijn medeleven te tonen. "Het is walgelijk wat er is gebeurd. Waarom moeten dit soort dingen gebeuren?", vraagt hij zich af.
"Waarom mogen mensen van verschillende achtergronden en geloven niet gewoon naast elkaar leven? De een gaat naar een synagoge, de ander gaat naar een moskee en de ander gaat weer naar een kerk. Laat mensen bidden waar zij willen."