Aandeel Philips stijgt sterk door geruchten

ANP

Philips sprong maandagochtend met ruim 5 procent omhoog op de Amsterdamse AEX. Het aandeel reageerde op de geruchten dat het Amerikaanse investeringsbedrijf Third Point bezig is een belang op te bouwen in het Nederlandse technologiebedrijf.

Anonieme bronnen meldden dit aan de Britse krant The Times. Het is niet duidelijk hoe groot het belang van Third Point in Philips is, en of het is gegroeid. Uit de registers van de Autoriteit Financiƫle Markten (AFM) blijkt dat de meldingsgrens van 3 procent nog niet is overschreden.

Volgens de geruchten wil het Amerikaanse bedrijf een miljardenpositie opbouwen voorafgaand aan een activistische campagne bij Philips. Third Point deed dit eerder ook bij het Nederlandse chemiebedrijf DSM.

Hard schreeuwen

Volgens analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers zal het belang van Third Point niet zo groot worden dat een overname dreigt. "Dit soort bedrijven nemen 1 of 2 procent van een bedrijf en gaan zo hard mogelijk schreeuwen. Dat zie je wel vaker."

Versteeg verwacht dat Third Point vooral de druk opvoert om de resultaten van Philips te verbeteren. "Philips is geen aangeschoten wild, maar ze kunnen krachtiger en winstgevender worden." Hij zegt dat het grootste probleem is dat het technologiebedrijf zo'n 'verspreid' concern is met veel verschillende activiteiten.

Een woordvoerder van Philips zegt geen reactie te geven op speculaties en geruchten.

Third Point is een Amerikaans investeringsbedrijf dat wordt geleid door econoom Daniel Loeb. Het hoofdkantoor staat in New York, met divisiekantoren in onder andere Los Angeles en Hongkong. Het bedrijf belegt in financiƫle markten over de hele wereld.