Brexit-gesprekken van start, maar eerst even kennismaken

Brexit-onderhandelaars David Davis (GB) en Michel Barnier (EU) bij de start van de Brexit onderhandelingen EPA

De kop is eraf. In Brussel zijn Britse en Europese onderhandelaars voor het eerst bijeen om te praten over de brexit - het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie.

EU-onderhandelaar Michel Barnier en de Britse onderhandelaar David Davis legden een korte verklaring af. Davis hoopte dat de onderhandelingen kunnen leiden tot een nieuwe, maar diepe en stabiele relatie tussen Groot-Brittannië en het Europese vasteland.

Barnier wil dat de twee kampen het zo snel mogelijk eens worden over een lijstje van prioriteiten die moeten worden afgehandeld.

Echtscheidingsprocedure

Groot-Brittannië wil zo snel mogelijk praten over een nieuw Europees-Brits handelsverdrag. Maar Europa wil eerst de 'echtscheidingsprocedure' helemaal doorlopen, voordat kan worden gepraat over nieuwe verdragen.

Zo moet eerst de rekening worden vereffend van geld dat Groot-Brittannië schuldig is aan de EU. Er moet verder duidelijkheid komen over de grens tussen Noord-Ierland (dat als onderdeel van Groot-Brittannië uit de EU stapt) en de Ierse republiek (dat wel lid blijft van de EU). En wat te doen met 3,2 miljoen EU-onderdanen, die in Groot-Brittannië wonen, en de 1,2 miljoen Britse burgers die in EU-landen wonen?

Artikel 50

Groot-Brittannië begon afgelopen maart de artikel-50 procedure om de EU te verlaten. Volgens die procedure mogen de brexit-gesprekken maximaal twee jaar duren.

Door de tussentijdse Britse verkiezingen is er al wel wat tijd verloren gegaan. EU-onderhandelaar Barnier wil uiterlijk oktober 2018 een akkoord zodat de overeenkomst kan worden besproken in de parlementen van de EU-lidstaten. Volgens dat tijdschema resten er dus krap 15 maanden.

Slachtoffers

In zijn eerste verklaring stond David Davis stil bij de slachtoffers van de aanslag vanochtend in Londen en de bosbranden in Portugal. Hij legde de nadruk op de overeenkomsten die er bestaan tussen Groot-Brittannië en Europa. "Op dit soort moeilijke momenten worden wij herinnerd aan de waarden die wij delen met onze meest hechte bondgenoten."

Daarna gingen de deuren dicht, zodat Barnier en Davis, en de teams van onderhandelaars en adviseurs, met elkaar kunnen kennismaken.

Aan beide kanten wordt gehoopt op de best mogelijke deal. Vanavond rond 18.00 uur geven de onderhandelaars een persconferentie.