Tung oogst op Le Mans lof van racewereld en teambaas Jackie Chan

Ho-Pin Tung AFP

In de voetsporen van Gijs van Lennep en Jan Lammers - de enige Nederlanders die ooit de 24 uur van Le Mans wonnen - wist hij nog niet te treden, maar dat Ho-Pin Tung met zijn optreden in de fameuze autorace indruk heeft gemaakt op de racewereld staat vast.

Geruime tijd ging de Nederlander aan kop, om uiteindelijk pas in het laatste uur de zege aan Porsche te moeten laten. Tung werd knap tweede met zijn team Jackie Chan DC Racing.

Jackie Chan? Inderdaad. De wereldberoemde kungfu-acteur is de baas van het team, maar was niet aanwezig in Le Mans. "Hij stuurde wel meteen een videoboodschap naar ons vanuit China, waar hij voor filmprojecten was", zei Tung zondagavond in Langs de Lijn. "Hij was enorm begaan met de race en keek via een live-verbinding mee."

Tung krijgt videoboodschap van Jackie Chan

Met zijn tweede plaats in de 24 uur van Le Mans heeft Ho-Pin Tung veel losgemaakt.

Op zijn Facebook-pagina liet Chan weten trots te zijn op zijn team. "Wat een moment om te blijven herinneren. Helaas kan ik er niet bij zijn om het met jullie te vieren, maar jullie zijn mijn helden!"

Tung, die naast een Nederlands paspoort ook een Chinees paspoort heeft, was het middelpunt van een sensationele racedag op Le Mans. "Het was een historische race, want nog nooit was een LMP2-auto op het algemene podium beland. Laat staan dat die aan de leiding ging", aldus Tung.

Veel LMP1-teams, waarvan de auto's een zwaardere motor hebben, kampten met problemen, waardoor Tung zich ineens aan kop bevond. "Het was een veldslag bij de andere teams, maar wij bleven gestaag onze rondjes rijden."

Nederlander houdt Porsche bijna van Le Mans-zege af

Samen met zijn ploeggenoten Thomas Laurent en Oliver Jarvis wisselde hij de rijbeurten af. Tussendoor slapen zat er echter niet in vanwege alle opwinding. "Nee, omdat de race voor ons heel voorspoedig verliep."

Slaaptekort

Ruim zes uur na de 24 uurs-race had Tung nog steeds niet geslapen vanwege alle plichtplegingen. "We hebben wel wat losgemaakt met onze LMP2-auto. Maar na dit gesprek heb ik eindelijk tijd om uit te rusten."