Koepka wint US Open: weer een nieuwe majorkampioen

Brooks Koepka EPA

De Amerikaan Brooks Koepka heeft het US Open gewonnen, een van de vier majors in het golf. Hij eindigde met 67 slagen op 16 onder par, waarmee hij het toernooirecord uit 2011 van Rory McIlroy evenaarde.

De winnaar onderstreepte zijn grote vorm met zes birdies, waarvan drie op rij in de slotfase. Koepka was niet meer te achterhalen door zijn landgenoot Brian Harman, die het klassement aan het begin van de dag nog aanvoerde, en de Japanner Hideki Matsuyama. Zij werden gedeeld tweede met -12.

Weer een nieuwe majorkampioen

Voor de 27-jarige Koepka is het zijn eerste majortitel en daarmee zet hij een trend voort, want de vorige zes majors werden ook gewonnen door een golfer die nog nooit een major had gewonnen.

Koepka wint US Open: weer een nieuwe majorkampioen

De tijden dat mannen als Tiger Woods, Phil Mickelson en Rory McIlroy alle grote prijzen verdeelden is voorbij. Het US Open werd vorig jaar gewonnen door Dustin Johnson en de laatste twee edities van de Masters en het PGA Championship leverden Jason Day, Danny Willett, Jimmy Walker en Sergio Garcia als winnaars op.

The Open, het volgende major, ging vorig jaar naar Henrik Stenson. Elk van deze zes winnaars had nog nooit een major gewonnen.

De zege van Koepka betekent ook de derde opeenvolgende Amerikaanse zege op het US Open na Johnson en Jordan Spieth. Koepka verdient met zijn titel 2,16 miljoen dollar (ruim 1,9 miljoen euro). Het prijzengeld is de hoogste dagprijs in het golfcircuit.