Portugezen overvallen door het vuur, 'gisteren was het nog ver weg'
Vele tientallen doden zijn er al en dat aantal zal vrijwel zeker nog oplopen. Het midden van Portugal is getroffen door een felle bosbrand. Het vuur ontstond gistermiddag en greep snel om zich heen. In het gebied is het al dagenlang heel erg warm.
Bosbranden zijn er in het gebied vaker, maar de heftigheid waarmee het vuur om zich heen greep zag niemand aankomen. "Gisteren zagen we de vlammen wel, maar toen leek het vuur nog ver weg. Ik had nooit gedacht dat het deze kant op zou komen", vertelt een ooggetuige tegen Associated Press. "Vannacht om half vier werd ik door mijn schoonmoeder gewekt. We zijn niet meer gaan slapen."
Het dodental staat nu op 61. Veel Portugezen zijn op de vlucht door het vuur overvallen. Ze raakten in hun auto door de vlammenzee ingesloten.
De branden woeden in het midden van Portugal, ten noordoosten van de hoofdstad Lissabon. Tot de zwaarst getroffen plaatsen behoren Pedrógão Grande en Figueiró dos Vinhos. Dat zijn dorpen met enkele duizenden inwoners.
De enige grote plaats in het gebied is Coimbra, een universiteitsstad met 140.000 inwoners. Die stad wordt niet bedreigd door het vuur.
Het is een berg- en heuvelachtig gebied met veel eucalyptusbomen die door de papierindustrie worden gebruikt, vertelt correspondent Rop Zoutberg. Volgens hem is de infrastructuur slecht onderhouden en zijn er bijvoorbeeld nauwelijks brandgangen.
As op kleding
De dorpen in het gebied zijn veelal verbonden door kleinere kronkelende weggetjes, grote doorgaande wegen zijn er nauwelijks, vertelt Jacqueline Bonebakker tegen de NOS. Ze gaat in het gebied met haar partner een bed and breakfast beginnen en woont op enkele tientallen kilometers van de brandhaard.
Gezien of gehoord heeft ze niets, maar toen ze vanochtend de was binnenhaalde merkte ze dat de kleding onder de as zat.
Hoge boetes
De angst voor bosbranden zit er onder de bewoners goed in. Bonebakker vertelt dat ze onlangs op haar land wat afval en hout wilde verbranden. Het vuurtje brandde nog maar nauwelijks toen hun aannemer kwam aanrennen en zei dat ze het vuur snel moest uitdoen.
In de winter is het niet ongebruikelijk om op het eigen land wat te verbranden, maar als het warmer wordt is men daar heel streng op.
Er staat volgens Bonebakker een boete van 1500 euro op het stoken van een vuurtje en er wordt streng gecontroleerd. "Overal langs de weg staan borden om te waarschuwen voor het gevaar van bosbranden", vertelt ze.
In Portugal en ook in Spanje is het voor juni ongewoon warm. "Het is al dagenlang tegen de veertig graden en vannacht heeft het ook geonweerd", zegt Bonebakker. De harde wind wakkert het vuur verder aan.