'Keuze voor Keizer een risico, maar wel des Ajax'

Ajax in 1988/1989 - Dennis Bergkamp en Marcel Keizer naast elkaar, met daaronder Aron Winter NOS

Het begin van het seizoen 1988/1989. De Ajax-selectie gaat in stadion De Meer op de foto. Rechtsboven, toen al gebroederlijk naast elkaar, Dennis Bergkamp en Marcel Keizer. Vanaf volgend seizoen de assistent en de hoofdcoach van Ajax.

Ook op die foto: John van 't Schip. Voorste rij, vijfde van links. De analist van de NOS, komend seizoen zelf hoofdtrainer van PEC Zwolle, zou niet heel vaak met Keizer samenspelen.

Uit eigen keuken

"Ik geloof dat hij maar een paar wedstrijden in het eerste heeft gespeeld. Ik heb hem niet heel goed meegemaakt." Van 't Schip vindt de keuze voor Keizer verrassend, gezien zijn cv als hoofdcoach van grote clubs. "Maar aan de andere kant: het kan zomaar een succes worden. Het is ook wel des Ajax' om iemand uit de eigen keuken te kiezen."

Van 't Schip over aanstelling Keizer bij Ajax

"Bovendien", vervolgt Van 't Schip, "ze kennen hem al. Ze hebben hem om bepaalde redenen al aangesteld om Jong Ajax te leiden." De druk op Keizer zal vanaf het begin voelbaar zijn voor de trainer, volgens Van 't Schip. "Ajax moet toch kampioen worden. Zeker nadat ze het al drie jaar niet zijn geworden."

'Huntelaar of Dolberg? Hoe pakt hij dat aan?'

Een potentieel struikelblok voor Keizer? "Hoe gaat hij het elftal managen? Als hij te maken krijgt met de keuze voor Huntelaar of Dolberg in de spits... Hoe pakt hij dat aan? Wat dat aangaat is het wel een risico."

Een andere opdracht voor Keizer: spelen zoals Peter Bosz deed. "Hij zal de spelwijze moeten continueren. Hij heeft natuurlijk Jong Ajax al op een bepaalde manier laten spelen, aan de hand van aanwijzingen van Bosz."

Ajax moet toch kampioen worden. Zeker nadat ze het al drie jaar niet zijn geworden.

John van 't Schip

Ajax heeft het vaker gedaan, mensen van binnenuit door laten stromen. In de tijd dat Van 't Schip nog speler was, stond er ineens ene Louis van Gaal voor de spelersgroep. "Of hij snel grip had op de groep? Nou ja, Louis is Louis. We kenden hem overigens al, want hij was een jaar assistent geweest van Leo Beenhakker."

9 september, Ajax-PEC

Van Gaal zou in zijn eerste jaar meteen de UEFA Cup winnen. Hoe het Keizer zal vergaan, is de komende maanden voer voor speculatie. In de vierde wedstrijd van het nieuwe seizoen, op 9 september, is het overigens Ajax-PEC Zwolle. Keizer tegen Van 't Schip.

Bij Ajax is Davy Klaassen vertrokken. Bij PEC staat Van 't Schip op 24 juni voor het eerst voor de groep. "We hebben Erik Bakker en Younes Namli gehaald en doelman Diederik Boer komt terug van Ajax. We zijn nog op zoek naar een spits."