Elizabeth was gisteren op bezoek bij nabestaanden van de flatbrand AFP

De Britse koningin heeft in haar officiële verjaardagsbericht gezegd dat het land het moeilijk heeft met het ontsnappen aan de sombere nationale stemming. Koningin Elizabeth wees daarbij op de verwoestende brand in een woonflat in Londen deze week en de recente terreuraanslagen in Londen en Manchester.

Elisabeth is op 21 april 91 geworden, maar viert vandaag officieel haar verjaardag. De monarch schrijft in haar bericht ook dat "het Verenigd Koninkrijk altijd vastberaden is geweest in het aangezicht van tegenspoed".

Gisteren werd in de deelgemeente Kensington en Chelsea het gemeentehuis bestormd door woedende burgers die vinden dat de autoriteiten te weinig hulp bieden aan bewoners die door de brand geen huis meer hebben.

Kritiek op May

Gisteravond werd premier May daarover ondervraagd bij BBC Newsnight, waarin zij keer op keer niet inging op de vragen van de interviewster over bijvoorbeeld de coördinatie. In de nasleep van het interview zwol de kritiek op haar verder aan, nadat ze eerder al een slechte indruk had gewekt door bij de uitgebrande flat met hulpverleners te praten, maar slachtoffers van de ramp uit de weg te gaan.

Vanochtend verdedigde minister Green haar optreden. De kritiek op May noemt hij "vreselijk oneerlijk". De premier is "net als wij allemaal aangedaan door wat er is gebeurd."

Verder zei Green dat May "dezelfde mate van meeleven en afschuw heeft voor de gebeurtenissen als wij allemaal". Ten minste 30 mensen zijn omgekomen bij de brand. Gevreesd wordt dat het dodental nog oploopt. De overheid en de eigenaar van de woonflat worden grote verwijten gemaakt.

STER reclame