Ook het Syrische leger wil de grensovergang in handen krijgen.
NOS NieuwsAangepast

Leger Irak herovert strategische grensovergang op IS

Het Iraakse leger zegt dat het de grensovergang al-Waleed heeft heroverd op terreurgroep IS. Daarbij zouden de Iraakse militairen hulp hebben gekregen van soennitische strijders en van de Amerikaanse luchtmacht.

Al-Waleed (in Syrië bekend als de grenspost al-Tanf) is een van de drie grensovergangen in de bijna 600 kilometer lange Iraaks-Syrische grens. Het is de meest zuidelijke overgang, vlak bij Jordanië en midden in de woestijn. De grenspost ligt op de verbindingsroute tussen de hoofdsteden Damascus en Bagdad.

Syrische regeringsleger

Amerikaanse troepen waren al in de regio gelegerd om lokale strijders te helpen bij de herovering van grondgebied op IS en om te voorkomen dat het Syrische regeringsleger de grensovergang al-Waleed/al-Tanf in handen krijgt. De Syriërs zitten er vlakbij.

Vorige week bestookten de Amerikanen twee pick-ups van het Syrische leger. Ook werd een drone neergeschoten waarmee het Syrische leger zou hebben geprobeerd de Amerikaanse troepen aan te vallen. Rusland noemde het onacceptabel dat de Amerikanen doelen van het Syrische regeringsleger bestoken.

Grens nooit erkend

De afgelopen jaren had IS een groot deel van de Iraaks-Syrische grens in handen, als onderdeel van het zelfverklaarde kalifaat. De grens werd in 1916 door de Britten en Fransen getrokken in de nadagen van het Ottomaanse Rijk. IS heeft die scheidslijn nooit erkend.

In juni 2014 verspreidde IS een propagandavideo waarin te zien was hoe bulldozers symbolisch een doorbraak maakten in de zandwal tussen Irak en Syrië. Die video zou zijn opgenomen in het noorden van het grensgebied.

Mosul en Raqqa

De laatste maanden wordt de terreurgroep steeds meer teruggedrongen. De Iraakse stad Mosul, de grootste stad in IS-gebied, is grotendeels heroverd door het Iraakse leger. Ook de Syrische stad Raqqa, de 'hoofdstad' van IS, ligt zwaar onder vuur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl