Fortis-schikking van 1,2 miljard geldt niet voor alle beleggers

  Peter Forret / Flickr - Creative Commons by-nc

De schikking van 1,2 miljard euro die Fortis-rechtsopvolger Ageas vorig jaar trof met clubs van beleggers, geldt niet voor alle Fortis-aandeelhouders. Het gerechtshof in Amsterdam heeft vandaag bepaald dat de schikking voorlopig niet algemeen verbindend kan worden verklaard.

Volgens het hof is het niet eerlijk dat beleggers die aangesloten zijn bij clubs die de schikking troffen, een hogere vergoeding zouden krijgen dan andere beleggers.

Grote schade

Aandeelhouders van het voormalige Fortis leden in 2007 en 2008 grote schade toen de bankverzekeraar bijna ten onder ging. Volgens de beleggers had het bedrijf de financiƫle gang van zaken veel te gunstig voorgesteld.

Ageas trof de schikking vorig jaar met vertegenwoordigers van particuliere beleggers, zoals Deminor, de VEB en claimstichting FortisEffect, en grote institutionele beleggers, verenigd in SICAF. Zij vroegen het gerechtshof vervolgens tot een algemeen verbindend verklaring. Daarmee zou de schikking niet alleen gelden voor de aandeelhouders die bij deze partijen zijn aangesloten, maar voor alle Europese beleggers in Fortis.

Teleurstelling

De afwijzing is een teleurstelling voor Ageas, omdat een verbindendverklaring tot gevolg zou hebben dat alle lopende Europese rechtszaken worden stopgezet tegen het voormalige Fortis, oud-bestuurders van de bankverzekeraar en banken die betrokken waren bij de aandelenuitgifte in 2007.

De afwijzing door het hof is niet definitief. Ageas en de beleggingsclubs krijgen tot 17 oktober de tijd om tot een aangepaste schikking te komen.

STER Reclame