Amber Alert ANP

De afdeling van de politie die speciaal is opgezet om vermiste kinderen te helpen opsporen, functioneert niet. Dat meldt RTL Nieuws op basis van bronnen en stukken die de zender heeft ingezien.

Er werken te weinig mensen, een deel van het team is ziek en de mensen die er werken zijn niet deskundig genoeg. Bovendien werkt het systeem waarmee meldingen van vermissingen worden gedaan niet goed.

De korpsleiding van de Nationale Politie heeft tegenover RTL schriftelijk de problemen bevestigd. Voorzitter Gerrit van de Kamp van de politievakbond ACP zegt dat het team door de problemen onmogelijk kan doen waar het voor is opgericht.

Gevaar

Het Landelijk Bureau Vermiste Personen is van groot belang bij urgente vermissingen waarbij kinderen mogelijk gevaar lopen. Dat zijn er ongeveer 2000 per jaar, iets meer dan vijf per dag. De specialisten bepalen of er een Amber Alert wordt verstuurd en kunnen besluiten tot het inzetten van helikopters. Het bureau is in principe zeven dagen per week 24 uur per dag aanspreekbaar.

De Nationale Politie schrijft dat het team van aanvankelijk drie fte's verdubbeld is naar zes, maar dat er twee medewerkers ziek zijn. De vier overigen werken er pas zo kort dat ze niet allemaal als volwaardige specialist aangemerkt kunnen worden.

Spambox

Een ander probleem bij het bureau is dat een melding over een vermist kind niet altijd direct wordt bekeken. In het verleden zouden meldingen zelfs in de spambox verdwenen zijn.

De politietop schrijft hierover bovendien: de inhoud van de meldingen is zodanig beknopt dat op basis hiervan niet in alle gevallen een correcte inschatting van de vermissing kan worden gemaakt.

De politie zegt niet te weten of de problemen gevolgen hebben gehad in concrete vermissingszaken. De korpsleiding benadrukt dat er bij urgente vermissingen altijd extra rechercheurs worden ingezet.

Politiek

In politiek Den Haag is onthutst gereageerd op het onderzoek naar het bureau. De Kamerleden Kuiken (PvdA) en Groothuis (D66) hebben aangekondigd dat ze een onderzoek willen. Minister Opstelten stelde in 2011 een meldplicht in waarbij een vermissing binnen twee uur aan het Bureau Vermiste Personen moest worden doorgegeven.

Die aanscherping van de regels kwam naar aanleiding van de dood van het 12-jarige meisje Milly Boele uit Dordrecht. Zij verdween in 2010 en werd zes dagen later in de tuin van een overbuurman gevonden. Die had haar daar begraven. De politie kreeg toen veel kritiek omdat de vermissing te laat serieus zou zijn genomen.

STER reclame