Max van Weezel en Joost Vullings geven in een podcast een kijkje achter de schermen van de formatie
NOS NieuwsAangepast

De stemming van Vullings en Van Weezel: Klaver aan leiband van asiellobby?

In de nieuwe aflevering van de podcast De Stemming van Vullings en Van Weezel van NOS Met Het Oog Op Morgen analyseren Max en Joost de rol die Jesse Klaver speelde bij het afbreken van de verkennende gesprekken van GroenLinks met de VVD, het CDA en D66. Danst Klaver naar het pijpen van de "asiellobby", zoals in een aantal analyses in de media werd gesuggereerd?

Van Weezel gelooft dat niet. "Die zogenoemde asiellobby was heel verdeeld over dit probleem. Er waren ook mensen van Vluchtelingenwerk die het jammer vonden dat het compromisvoorstel van Herman Tjeenk Willink niet doorgaat. Ik denk dat Klaver echt zelf heeft besloten: ik doe dit niet."

Wat gebeurt er in de achterkamertjes?

Verder bespreken Max en Joost in deze aflevering de rol die Mariëtte Hamer, voorzitter van de Sociaal Economische Raad, speelt achter de schermen van de formatie. De SER werkt aan een nieuw sociaal akkoord. "Hamer is hard aan het werk in de achterkamertjes. Dat sociaal akkoord moet niet alleen gaan over de arbeidsmarkt, maar ook bijvoorbeeld over het klimaat en energie. De SER is bezig met de cruciale vraag: Hoe ga je radicaal klimaatbeleid voeren en tegelijkertijd de werkloosheid aanpakken."

Als er een sociaal akkoord komt, zal een nieuw kabinet dat willen uitvoeren, denkt Joost. "In Den Haag gaat de complottheorie rond dat dit het pad kan effenen voor de PvdA om toch weer toe te treden tot een kabinet."

Max verwacht dat de PvdA eerst zal willen wachten op een nieuwe gespreksronde met de ChristenUnie. "Maar als die gesprekken mislukken, dan scheelt het als er een heel mooi akkoord ligt van de SER. Een akkoord waar de Stichting van de Arbeid achter staat en dat ook de steun heeft van de vakbonden. Dan zou Lodewijk Asscher zomaar kunnen zeggen: Als iedereen dit beleid wil, dan moeten we het maar uitvoeren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl