Max van Weezel en Joost Vullings geven in een podcast een kijkje achter de schermen van de formatie NOS

De stemming van Vullings en Van Weezel: Klaver aan leiband van asiellobby?

time icon Aangepast

In de nieuwe aflevering van de podcast De Stemming van Vullings en Van Weezel van NOS Met Het Oog Op Morgen analyseren Max en Joost de rol die Jesse Klaver speelde bij het afbreken van de verkennende gesprekken van GroenLinks met de VVD, het CDA en D66. Danst Klaver naar het pijpen van de "asiellobby", zoals in een aantal analyses in de media werd gesuggereerd?

Van Weezel gelooft dat niet. "Die zogenoemde asiellobby was heel verdeeld over dit probleem. Er waren ook mensen van Vluchtelingenwerk die het jammer vonden dat het compromisvoorstel van Herman Tjeenk Willink niet doorgaat. Ik denk dat Klaver echt zelf heeft besloten: ik doe dit niet."

De stemming van Vullings en Van Weezel

Wat gebeurt er in de achterkamertjes?

Verder bespreken Max en Joost in deze aflevering de rol die Mariƫtte Hamer, voorzitter van de Sociaal Economische Raad, speelt achter de schermen van de formatie. De SER werkt aan een nieuw sociaal akkoord. "Hamer is hard aan het werk in de achterkamertjes. Dat sociaal akkoord moet niet alleen gaan over de arbeidsmarkt, maar ook bijvoorbeeld over het klimaat en energie. De SER is bezig met de cruciale vraag: Hoe ga je radicaal klimaatbeleid voeren en tegelijkertijd de werkloosheid aanpakken."

Als er een sociaal akkoord komt, zal een nieuw kabinet dat willen uitvoeren, denkt Joost. "In Den Haag gaat de complottheorie rond dat dit het pad kan effenen voor de PvdA om toch weer toe te treden tot een kabinet."

Max verwacht dat de PvdA eerst zal willen wachten op een nieuwe gespreksronde met de ChristenUnie. "Maar als die gesprekken mislukken, dan scheelt het als er een heel mooi akkoord ligt van de SER. Een akkoord waar de Stichting van de Arbeid achter staat en dat ook de steun heeft van de vakbonden. Dan zou Lodewijk Asscher zomaar kunnen zeggen: Als iedereen dit beleid wil, dan moeten we het maar uitvoeren."

Waar vind je de podcast De Stemming van Vullings en Van Weezel?

Gedurende de formatie verschijnt regelmatig een nieuwe aflevering van deze podcast.

iPad of iPhone

Heb je een iPhone of een iPad? Dan heb je standaard een podcast-app op je apparaat. Zoek in deze app naar De Stemming van Vullings en Van Weezel. Abonneer je op de podcast en elke aflevering wordt automatisch toegevoegd.

Of ga naar iTunes, zoek bij podcast naar De Stemming van Vullings en Van Weezel of volg deze link. Als je je abonneert, krijg je automatisch een melding bij een nieuwe aflevering.

Android

Heb je een Android-telefoon? Dan heb je geen standaard podcast-app. Via Google Play kun je veel van dit soort apps vinden. Zoek op 'podcast' in het zoekscherm in Google Play. Zoek in de podcast-app op naam op De Stemming van Vullings en Van Weezel.

Als dit niet lukt, is de podcast te bereiken via deze RSS-link.

Soundcloud

De nieuwste aflevering van De Stemming van Vullings en Van Weezel is ook te vinden op Soundcloud.

STER Reclame