Facebook toonde profiel moderatoren aan mogelijke terroristen
Door een softwarefout zijn de profielen van Facebook-moderatoren enkele maanden te zien geweest voor potentiële terroristen. Als er een beheerder uit een Facebook-groep werd verwijderd, verscheen hier melding van in het logboek van de groep. Daarbij stond het profiel van de moderator.
Het probleem is naar buiten gebracht door The Guardian. Die Britse krant schrijft de laatste tijd veel over de positie van de moderatoren binnen Facebook. Volgens de krant hadden 1000 medewerkers met de fout te maken, maar had het vooral gevolgen voor een team van veertig man dat zich specifiek bezighoudt met het bestrijden van terrorisme op het platform.
Terrorismeteam
Facebook heeft zes van hen aangemerkt als "hoge prioriteit", wat betekent dat er een reële kans is dat hun profiel door een mogelijke terrorist is bekeken. The Guardian sprak met een van hen, een in Irak geboren Ier die vanwege zijn kennis van de Arabische taal als moderator bij Facebook werkte.
De man heeft vijf maanden in Oost-Europa ondergedoken gezeten nadat hij had ontdekt dat zeven personen die in verband zijn gebracht met een terroristische groep op Facebook zijn profiel hadden gezien. Hij was niet in dienst van Facebook, maar als contractant aan het bedrijf verbonden. Hij verdiende naar eigen zeggen 13 euro per uur.
De Ier, die door The Guardian niet bij naam wordt genoemd, zegt dat de profielen van hem en zijn collega's zijn gezien door mensen die in verband worden gebracht met IS, Hezbollah en de Koerdische PKK.
Vier maanden aanwezig
De moderatoren ontdekten dat er een probleem was toen ze vriendschapsverzoeken kregen van de mensen die ze hadden verwijderd. Facebook heeft de fout bevestigd en zegt dat er technische aanpassingen zijn doorgevoerd om te voorkomen dat zoiets weer gebeurt.
Het lek is in november 2016 boven water gekomen en heeft naar schatting zo'n vier maanden bestaan. Facebook heeft na de ontdekking een intern onderzoek opgezet. Ook was er veel contact met de mensen wiens profielen naar buiten zijn gekomen.
"We vinden het heel belangrijk om iedereen die voor Facebook werkt te beschermen", zegt het bedrijf in een verklaring. Facebook zegt geen bewijs te hebben gevonden dat de medewerkers of hun familie in gevaar zijn geweest.
Ik ga niet wachten op de bom die naar mijn huis kan worden gestuurd totdat Facebook iets doet.
Onder meer Facebooks hoofdonderzoeker was erbij betrokken. Hij probeerde de zes, onder wie de Ier van Irakese afkomst, gerust te stellen. Er is ook een kans dat de potentiële terroristen de melding niet hebben gezien of de link niet hebben gelegd. "Dat snap ik", zei de moderator. "Maar ik ga niet wachten op de bom die naar mijn huis kan worden gestuurd totdat Facebook iets doet."
De moderator heeft een aanklacht ingediend tegen Facebook en de werkgever waar hij onder contract stond. Hij wil een schadevergoeding.