Een Amerikaan zegt dat hij na een maand proxofim een vollere haarbos heeft
NOS NieuwsAangepast

Onderzoeker waarschuwt: verjongingsmiddel nog niet veilig voor mensen

Een betere conditie en meer haar. Dat zijn de effecten van een verjongingsmiddel dat Rotterdamse biologen eind maart presenteerden.

Tenminste, dat bleek uit onderzoek bij muizen. De stof proxofim is nog niet op mensen getest, maar dat heeft een onbekend aantal proefkonijnen er niet van weerhouden toch online een kuur te bestellen. Een Chinese farmaceut biedt doses aan, officieel alleen voor onderzoeksdoeleinden.

Allemaal erg onverstandig, vindt verouderingsbioloog Peter de Keizer van het Erasmus MC. Hij ontwikkelde het middel en werd de afgelopen maanden door meerdere Nederlanders benaderd met de vraag of ze het bij hem konden krijgen. "Maar de werking is nog helemaal niet goed genoeg uitgezocht", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

"We weten helemaal niet wat het effect is van het weghalen van die oude cellen bij mensen", zegt De Keizer. "Je zou geheugenverlies kunnen krijgen of een versnelde tumorgroei. Dat willen we natuurlijk niet. Daarnaast weten we niet hoe giftig dit middel is."

Een Amerikaan zegt op zijn blog dat hij zich inderdaad fitter voelt en ook een vollere haarbos heeft nadat hij proxofim een maand had gebruikt. De Keizer waarschuwt hierbij voor een placebo-effect. "Het is natuurlijk een zelfrapportage. De vraag is dus of hij dit niet gewoon wíl zien. Ik ben heel blij dat hij er tot nu toe niet ziek van is geworden."

De Rotterdamse onderzoeker verwacht dat hij de stof binnen drie jaar kan testen op mensen. Mocht dat allemaal goed gaan, dan kan het middel snel op de markt komen, zegt hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl