Amerikaanse militairen in Afghanistan AFP

Het Pentagon wil 4000 extra manschappen naar Afghanistan sturen om een impuls te geven aan de strijd tegen de Taliban en IS. Het Amerikaanse persbureau AP meldt op basis van ingewijden dat het besluit van Defensieminister Mattis mogelijk volgende week wordt bekendgemaakt.

Deze week werd bekend dat president Trump de zeggenschap over het troepenniveau heeft overgedragen aan minister Mattis. De oud-generaal wil meer militairen sturen om een patstelling in het land te doorbreken.

Tegenover persbureau Reuters ontkent een Pentagon-woordvoerder dat er al een beslissing is genomen. Zo zou de hoogte van het troepenaantal nog afhangen van de bijdrages die andere NAVO-partners willen leveren.

16 jaar strijd

Kort na de aanslagen van 9/11 viel de VS Afghanistan binnen om een eind te maken aan het Taliban-regime dat Osama bin Laden had geholpen. De strijd werd snel beslecht in het voordeel van de Amerikanen, maar het herstellen van de vrede bleek moeilijk.

Recentelijk heeft ook IS voet aan de grond gekregen in Afghanistan. De terreurorganisatie heeft al meerdere aanslagen in het land gepleegd.

Trainen

De extra troepen zouden vooral bedoeld zijn om de Afghaanse strijdkrachten te trainen, weet AP. Daarnaast zal een kleiner deel worden ingezet bij anti-terreurmissies.

Er zijn momenteel zo'n 10.000 Amerikaanse manschappen in het land, veel minder dan de 100.000 die er onder Obama waren. Obama stuurde in 2009 30.000 extra militairen naar het land, in de hoop dat zo'n toename het vredesproces zou versnellen. Die tactiek was eerder succesvol ingezet in Irak, maar werkte niet in Afghanistan.

Sinds 2001 zijn er bijna 2400 Amerikaanse militairen gesneuveld in Afghanistan.

STER reclame