Ana Brnabic (midden)
NOS NieuwsAangepast

​Conservatief Servië krijgt lesbische premier

De lesbische Ana Brnabic is de nieuwe premier van Servië. Het is een bijzondere keuze in een land waar homorechten niet vanzelfsprekend zijn.

Brnabic (41) schreef vorig jaar al geschiedenis toen ze minister werd van Openbaar Bestuur. Ze was de eerste openlijk homoseksuele minister in Servië.

Ze hoopte toen dat ze niet te lang bekend zou staan als de eerste homoseksuele minister van Servië. Ze wil de nadruk liever leggen op haar werk.

Homo-onvriendelijk

Servië is een van de minst homovriendelijke landen in Europa. Geweld en intimidatie tegen homo's komt vaak voor. In 2010 liep de eerste Gay Parade uit op geweld, sindsdien moet de parade ieder jaar streng worden beveiligd.

Brnabic is geen lid van een politieke partij. Ze komt uit het bedrijfsleven en heeft in het verleden ook voor buitenlandse niet-gouvernementele organisaties gewerkt.

De benoeming van de nieuwe premier liet maanden op zich wachten. Bij verkiezingen op 2 april werd Aleksandar Vucic gekozen tot nieuwe president van Servië. Wie hem zou opvolgen als premier was nog niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl