John Lennon en Yoko Ono in 1973 Hollandse Hoogte

Meer dan veertig jaar na het verschijnen van John Lennons jaren 70-hit Imagine krijgt zijn eega Yoko Ono alsnog erkenning voor haar aandeel bij het schrijven van het nummer.

Bij de credits van het nummer uit 1971 stond tot nog toe alleen de naam van Lennon. De National Music Publishers Association past dat nu aan. De organisatie verwijst daarbij naar archiefbeelden van de in 1980 vermoorde ex-Beatle. Daarop zegt Lennon dat Imagine "als een Lennon-Ono-nummer moet worden beschouwd".

Het was misschien wel de gelukkigste dag uit ons leven.

Sean Lennon over de erkenning van Yoko Ono's bijdrage aan Imagine

"Veel ervan, de tekst en het concept, kwam van Yoko", zegt Lennon op de oude beelden. "Maar in die tijd was ik wat egoïstischer, een beetje meer macho, en ik heb nagelaten melding te maken van haar bijdrage. Het kwam rechtstreeks uit Grapefruit, haar boek. Daar staan een heleboel dingen in over 'imagine this' en 'imagine that'."

Op een ceremonie om een award in ontvangst te nemen voor Imagine kregen Yoko en haar zoon Sean Lennon te horen dat het co-auteurschap aan Ono werd toegekend.

Volgens Sean waren hij en zijn moeder geëmotioneerd door de toekenning. "Het was misschien wel de gelukkigste dag uit ons leven", zei hij tegen Billboard Magazine.

Tijdens de ceremonie werd Imagine uitgevoerd door zangeres Patti Smith en haar dochter Jesse.

STER reclame