Miljoen Europese handtekeningen tegen schadelijke onkruidverdelgers
Ruim een miljoen Europeanen hebben hun handtekening gezet onder een burgerinitiatief voor een verbod op onkruidverdelgers met het middel glyfosaat, meldt Greenpeace. Glyfosaat is een omstreden stof. Onder meer Greenpeace zegt dat die risico's met zich meebrengt voor het milieu en de gezondheid van mens en dier.
Het middel is onder meer bekend van het bestrijdingsmiddel Roundup van de Amerikaanse biotechnologische multinational Monsanto, waartegen veel protest is gerezen.
Volgens milieuorganisaties worden alleen al in Nederland honderdduizenden kilo's glyfosaat gebruikt en dat vervuilt volgens de milieubeschermers het grondwater en is schadelijk voor de bodem en de dieren in het water. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is de stof mogelijk kankerverwekkend.
Nieuwe vergunning
De Europese Commissie is van plan om de vergunning voor het bestrijdingsmiddel met tien jaar te verlengen, zegt Greenpeace. Volgens de EU-commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid, de Litouwer Vytenis Andriukaitis, zijn er geen wetenschappelijke argumenten om de vergunning te weigeren.
Maar veel Europese burgers zijn er dus bezorgd over. De miljoen handtekeningen waren sneller binnen dan ooit, zegt Greenpeace, in minder dan vijf maanden.
De Europese Commissie moet een burgerinitiatief formeel in behandeling nemen als er uit minstens zeven EU-lidstaten in totaal 1 miljoen steunbetuigingen zijn. Er volgt nog wel een controle op de verzamelde handtekeningen.