SP-leider Roemer op weg naar de informateur ANP

De SP blijft weigeren om mee te doen aan een coalitie met de VVD. Na zijn gesprek met informateur Tjeenk Willink zei SP-leider Roemer dat er een koerswijziging moet komen voor het neoliberale beleid en volgens hem is de VVD de "founding father" van dat beleid. "Dat is fundamenteel en geen kwestie van een procentje meer of minder."

Hij ziet er ook om getalsmatige redenen niets in om deel te nemen aan een coalitie met VVD, CDA en D66. "Dan moet je aanschuiven bij een rechts blok van 71. Dan zit je met 14 tegen 71 aan te boksen."

Interessant gesprek

Roemer vindt dat VVD en CDA elkaar moeten loslaten. Volgens hem kan de VVD of het CDA dan kijken met welke andere partijen er een stabiel meerderheidskabinet kan worden gevormd. De SP wil wel praten over deelname aan een coalitie met het CDA, maar blijft de VVD dus afwijzen.

Het onderhoud van Roemer met de informateur duurde zo'n vijf kwartier. De SP-voorman vond het "een buitengewoon interessant en goed gesprek". Tjeenk Willink onderzoekt of er een uitweg is uit de impasse in de formatie.

Gisteren ontving de informateur achtereenvolgens VVD-leider Rutte en CDA-voorman Buma. Die benadrukten allebei dat er na het afhaken van GroenLinks nog meer meerderheidsvarianten mogelijk zijn.

Zometeen geeft Tjeenk Willink een korte persconferentie over de voortgang in de formatie. Die wordt vanaf 14.00 uur live uitgezonden via NPO Politiek.

STER reclame