NOS Nieuws Binnenland Politiek Aangepast

Verdachte agent bewaakte Wilders tijdens stage: 'Ervaring is verplicht'

ANP

De Haagse agent die gisteren werd gearresteerd voor het lekken van informatie, liep korte tijd mee in het beveiligingsteam van Wilders. De man was stagiair bij de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB). Als onervaren agent in opleiding was hij medeverantwoordelijk voor de veiligheid van de PVV-leider.

De 31-jarige agent zat van medio 2016 tot maart van dit jaar op de Politieacademie. In januari en februari liep hij stage bij de DBB, de enige politiedienst die zich volledig concentreert op persoonsbeveiliging. De DBB heeft zo'n 400 medewerkers en bewaakt leden van het Koninklijk Huis, politici en diplomaten.

De stagiair werd ingezet bij de bewaking van Geert Wilders, terwijl hij op dat moment nog niet was afgestudeerd en dus nauwelijks praktijkervaring had.

Hij liep hier in de gang van de fractie rond.

Geert Wilders

Maar volgens politiewetenschapper Jaap Timmer van de VU is de DBB de enige plek waar agenten in opleiding de benodigde ervaring kunnen opdoen als beveiliger van politici. "De Koninklijke Marechaussee heeft ook een afdeling persoonsbeveiliging, maar daar houden ze zich ook met andere dingen bezig."

"Ervaring opdoen in de praktijk is een verplicht onderdeel van de opleiding persoonsbeveiliging", zegt de politiewetenschapper. "Het is een pittige opleiding en er zijn strenge toelatingseisen. Deelnemers hebben vaak eerst een andere opleiding gedaan op de Politieacademie."

Geert Wilders loopt in het gebouw van de Tweede Kamer met zijn beveiliging ANP

Timmer zegt dat persoonsbeveiliging een specialisme is. "Je moet leren omgaan met bijzondere voertuigen en bijzondere wapens. De opleiding is erg intensief en duurt een aantal weken of maanden."

'Ongelooflijk'

Na zijn opleiding keerde de verdachte agent terug bij de politie-eenheid Den Haag. Daar zou hij informatie uit politiecomputers hebben doorgespeeld. De man wordt verdacht van schending van het ambtsgeheim en ambtelijke corruptie.

De PVV-politicus noemt het ongelooflijk dat de opgepakte man medeverantwoordelijk was voor zijn bewaking. "Hij zat inderdaad in mijn team en liep hier in de gang van de fractie rond. Gelukkig nu dus niet meer."

STER reclame