De Achterdam in Alkmaar
NOS Nieuws

Sonja Holleeder erkent verbergen Heinekenlosgeld

Sonja Holleeder heeft in recent afgelegde verklaringen in het proces tegen haar broer en Heineken-ontvoerder Willem Holleeder gezegd dat een verloren gewaand deel van de Heinekenmiljoenen is geïnvesteerd in prostitutiepanden en gokhallen in Amsterdam en Alkmaar. Eenvandaag heeft die verklaringen ingezien.

Sonja Holleeder kreeg een deel van het losgeld, in de vorm van aandelen in prostitutiepanden in Alkmaar, in bezit toen haar man, Heinekenontvoerder Cor van Hout, in 2003 werd vermoord. Zij verkocht de aandelen vervolgens buiten het zicht van de fiscus en broer Willem door aan een zakenpartner voor 700.000 euro in contanten en 400.000 euro aan goud.

Waarheid

Broer Willem had volgens Sonja, en ook haar jongere zus Astrid Holleeder, zijn oog laten vallen op de criminele erfenis van zijn voormalig kompaan Cor van Hout. Later heeft Sonja Holleeder vervolging van justitie afgekocht met een schikking van 1,1 miljoen euro.

De advocaten van Willem Holleeder, Sander Janssen en Robert Malewicz, betreuren dat informatie uit het proces op straat is beland. Er moeten nog getuigen worden gehoord, ook over het verdwenen losgeld.

Volgens de advocaten hebben de twee zussen van Holleeder al die jaren dus niet de waarheid gesproken, "ook niet toen zij al als getuigen onder bescherming van justitie verklaringen aflegden in de zaak waar Willem Holleeder nu voor wordt vervolgd", schrijven de advocaten in een persbericht.

Vermoord

In totaal betaalde de familie Heineken indertijd 35 miljoen gulden (16 miljoen euro) aan de ontvoerders van de biermagnaat. 8 miljoen gulden (3,6 miljoen euro) werd door de politie nooit teruggevonden. In 2011 zei Willem Holleeder in een interview met Twan Huys dat het geld was verbrand.

Justitie had al eerder te horen gekregen van voormalig Holleeder-vriend en cafébaas Thomas van der Bijl dat de 8 miljoen gulden was begraven in een bos bij Parijs waar Van der Bijl het voor Holleeder en Van Hout had opgegraven. Dat verhaal wordt nu bevestigd door Sonja Holleeder. Van der Bijl werd in 2006 vermoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl