NOS NieuwsAangepast

WNF wil drie grote natuurgebieden

Het WNF wil dat Nederland drie grote natuurgebieden krijgt: een deltapark, een duinlandschap en een bospark.

Volgens WNF-directeur Johan van de Gronden is het natuurbeheer nu te zeer versplinterd en te veel gericht op het behoud van soorten. "Het grote publiek maakt zich niet zo druk om de Noordse woelmuis of de witsnuit-libelle", zegt Van de Gronden in Trouw. "Burgers willen wandelen, fietsen of in een kano of een open autootje van het landschap genieten".

De honderden kleine natuurgebieden stellen bovendien Europees gezien niets voor. "Samengevat hebben Nederlanders het gevoel dat ze qua natuur geen waar voor hun geld krijgen. Daarmee zit het natuurbeleid op een dood spoor", aldus de WNF-directeur.

Groen Beraad

Het deltapark moet lopen van Lobith tot aan het Haringvliet, het duinlandschap strekt zich uit van Domburg tot en met de Wadden en het bospark is de Veluwe die wordt gekoppeld aan het Duitse Reichswald en de Oostvaardersplassen.

In de door de rijksoverheid aangewezen drie gebieden kan dan de natuurlijke dynamiek van de seizoenstrek worden hersteld.

Van de Gronden wil dat de belangrijkste natuurorganisatis een "Groen Beraad" beleggen. Zij moeten komen tot een nieuwe vorm van natuurbeheer en -ontwikkeling.

Later op de dag presenteert Van de Gonden zijn plan in de Tweede Kamer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl