Blogtrotters - Flickr / CC 2.0 by-nc-sa
NOS NieuwsAangepast

Mini-toerisme in Tuvalu: zelfs Syrië trekt nog meer bezoekers

Miljoenen Nederlanders gaan deze zomer op vakantie in het buitenland, vooral naar Frankrijk, Spanje en Duitsland. Maar wil je nou weg van het massatoerisme en ben je op zoek naar een originelere reisbestemming, dan is Tuvalu the place to be.

Dit piepkleine eilandenrijk in de Stille Oceaan ontvangt jaarlijks ongeveer duizend toeristen. Daarmee bungelt het land onderaan de lijst van wereldwijde vakantiebestemmingen van de VN-Toerismeorganisatie UNWTO (.pdf). Het is het minst bezochte land ter wereld.

Tuvalu laat zelfs een aantal oorlogsgebieden ver achter zich. Zo kwamen in 2014 volgens de regering van Syrië nog zo'n 400.000 toeristen naar het land.

Ook Afghanistan trok veel avonturiers: vorig jaar zo'n 20.000. Irak en Jemen ontvangen jaarlijks nog vele duizenden toeristen. Van Equatoriaal-Guinea, Somalië, Turkmenistan en Libië heeft de UNWTO geen cijfers.

Top-5 minst bezochte landen (bron: UNWTO)

Tuvalu1000 (2014)
Marshall-eilanden5000 (2013)
Kiribati6000 (2013)
Niue7000 (2014)
Montserrat9000 (2015)

Neem wel de tijd als je naar het tropische Tuvalu wil, de reis ernaartoe is een crime. Vanaf Amsterdam vlieg je in ruim een etmaal naar Fiji. Van daar is het dan nog 2,5 uur vliegen naar Tuvalu.

Maar doordat Fiji Airways alleen op dinsdag en vrijdag van en naar Tuvalu vliegt, ben je al snel drie dagen onderweg. En dan moet je vakantie nog beginnen.

NOS / Local Focus
Tuvalu ligt in de Stille Oceaan

Tuvalu's eigen toerismebureau prijst het land aan als "ideaal voor rust en ontspanning". En door de negen atollen waaruit het land bestaat en de vele koraalriffen is het een paradijs voor duikers, snorkelaars, watersporters en vissers.

Veel is er al met al niet te beleven, vindt voetbaltrainer Foppe de Haan tenminste. Hij was in 2011 vier weken bondscoach van de archipel. "Als je echt wilt relaxen en wilt bijkomen van een druk westers leven, dan moet je erheen gaan. Want dat werkt."

We volgden De Haan tijdens zijn eerste dagen in Tuvalu. "Toen ik 'ja' had gezegd, wist ik eigenlijk niet wat het inhield", vertelde hij in onderstaande reportage uit 2011:

Foppe op avontuur in Tuvalu

Ook de 22-jarige Joost van Heteren heeft als bondscoach op het eiland gewerkt. "Ik heb toen ik er vorig jaar een paar weken woonde maar heel weinig toeristen gezien", vertelt hij.

Maar een van die toeristen kwam wel een keer in de problemen. "Er is geen pinautomaat op het eiland en er is maar één hotel. Een Amerikaanse toerist wilde met zijn creditcard betalen, maar dat ging niet." Dus ging een bewoner van Tuvalu met het vliegtuig naar Fiji om daar voor de man te pinnen. "Toevallig moest hij naar Fiji en ging zijn tante een aantal dagen later weer terug naar Tuvalu. Dus bracht zij het gepinde geld mee."

Je kan een keer naar de ene kant van het eiland en je kan een keer naar de andere kant.

Joost van Heteren

Bijzondere taferelen op het eiland, dus. Al is er niet veel te doen, zegt ook Van Heteren. "Je kan een keer naar de ene kant van het eiland en je kan een keer naar de andere kant. Je houdt het geen week vol." Of je kan naar het postzegelmuseum, het enige museum.

Maar de cultuur is de moeite waard. "Heel apart en de bewoners hebben er alles voor gedaan om me welkom te laten voelen. Ik was altijd de eregast op bruiloften en heb zelfs een keer bewoners getrouwd."

Niet vergeten

Mocht je nou van plan zijn een reis naar Tuvalu te maken, vergeet dan dus niet om voldoende contant geld mee te nemen. En voor alle zekerheid: ze gebruiken er Australische dollars.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl