Dashcam in een vrachtwagen ANP

Een dashcam in de vrachtwagencabine leidt tot minder verkeersongevallen en minder onveilige situaties, maar alleen als de chauffeur feedback krijgt op zijn rijgedrag. Dat is de uitkomst van een onderzoek van verzekeraar TVM.

Voor het onderzoek werden bijna 400 vrachtwagens een tijd lang uitgerust met een dashcam, een camera bij de voorruit die vastlegt wat de chauffeur ziet. In die periode werd door de dashcams een aantal ongevallen en bijna-ongevallen geregistreerd. De chauffeurs kregen daar nog geen terugkoppeling over.

Toen in een volgend stadium van het onderzoek de truckers feedback van speciale coaches kregen op hun rijgedrag, nam het aantal gevaarlijke situaties met gemiddeld 30 procent af.

Feedback op het rijgedrag is dus enorm belangrijk, benadrukt TVM. "Er moet achteraf goed gecoacht worden. Bij vervoersbedrijven die dat in ons onderzoek structureel deden, daalde het aantal onveilige situaties soms tot wel 50 procent", zegt een woordvoerder van TVM in het NOS Radio 1 Journaal. "Maar als er weinig terugkoppeling wordt gegeven aan de chauffeurs, zie je hun oude rijgedrag snel terugkeren."

Volgens TVM vertonen chauffeurs vooral op bekende plekken onveilig rijgedrag. "Als chauffeurs de weg kennen, rijden ze vaak harder en letten ze veel minder op verkeer dat van rechts kan komen. Bij een stoplicht zie je dan vaak dat bestuurders gokken dat hij nog wel even op groen zal blijven staan."

Met de combinatie van dashcam en feedback verbeterde dat gedrag aanzienlijk. "Als er iemand met je meekijkt, ben je blijkbaar voorzichtiger in je handelen."

STER reclame