CPB: verwacht nog meer economische groei, lonen blijven achter
Alle seinen voor de Nederlandse economie staan op groen. Het Centraal Planbureau (CPB) heeft de groeiramingen voor de Nederlandse economie voor dit en volgend jaar verhoogd. Voor dit jaar verwacht het CPB een groei van 2,4 procent en voor 2018 van 2 procent. Tot nu toe ging het CPB uit van een groei van 2,1 en 1,8 procent.
De wereldhandel ontwikkelt zich positief, waar Nederland als open economie sterk van profiteert. De consumptie groeit doordat meer mensen een baan hebben, waardoor het gemiddelde inkomen stijgt.
De werkgelegenheid groeit sterk. Er zijn meer vacatures waardoor zowel werklozen als nieuwkomers op de arbeidsmarkt werk krijgen. Volgend jaar daalt de werkloosheid naar 4,7 procent.
Weinig loonstijging
Het CPB stelt wel vast dat er twee zaken zijn die niet meegroeien: de lonen en de inflatie. De groei en de toenemende krapte op de arbeidsmarkt leiden nog niet tot hogere prijzen en hogere lonen. Volgens het CPB blijven de lonen laag doordat er meer flexwerkers zijn.
De lage inflatie wordt veroorzaakt doordat internationale concurrentiedruk de prijzen laag houdt. Ook het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) werkt niet echt mee. De ultralage rente en het opkoopprogramma van schulden voor bijna 2000 miljard euro hebben niet echt gezorgd voor meer vraag en hogere prijzen.
De overheidsfinanciën staan er volgens het CPB dankzij de sterke groei goed voor. Dit jaar levert het een begrotingsoverschot op van een half procent en volgend jaar van 0,7 procent.
Ook De Nederlandsche Bank (DNB) constateerde deze week bij zijn economische ramingen ook een hogere economische groei en achterblijvende lonen.