Protest tegen migrantenkampen op het eiland Manus in Papoea-Nieuw-Guinea AFP

Meer dan 1900 asielzoekers in Australië hebben een regeling getroffen in een zaak die ze hadden aangespannen over de manier waarop ze worden behandeld. De zaak zou vandaag voor de rechter komen. De staat betaalt omgerekend 60 miljoen euro, gemiddeld ruim 30.000 euro per persoon.

Australië weigert asielzoekers toe te laten die per boot het land binnenkomen en brengt hen onder in migrantenkampen op het eiland Manus in Papoea-Nieuw-Guinea en op het eiland Nauru. De arme eilandbewoners krijgen daarvoor betaald.

Smerig

De omstandigheden in de kampen zijn slecht. Ze zijn overbevolkt en de behuizing is krap en smerig, stellen de advocaten van de migranten. Ook is het er erg heet en zijn er niet altijd voldoende drinkwater, medicijnen en sanitaire voorzieningen. De problemen leiden tot asociaal gedrag en geweld van zowel bewakers als bewoners.

De asielzoekers, die nu of in het verleden in een kamp op Manus verbleven, wilden een schadevergoeding voor de lichamelijke en psychische klachten die zij zeggen te hebben gekregen als gevolg van hun verblijf. Ook vinden ze dat ze er ten onrechte "gevangen zijn gehouden".

STER reclame