Minister van Defensie James Mattis AFP

De Amerikaanse minister van Defensie Mattis zegt dat het niet goed gaat met de strijd tegen de Taliban en andere radicale groepen in Afghanistan. "Wij winnen die strijd op dit moment niet", zei Mattis tijdens een zitting in de Senaatscommissie voor defensie.

Mattis zei dat daarom een nieuwe strategie wordt ontwikkeld, die hij half juli kan presenteren. Mattis liet gisteren in het Huis van Afgevaardigden al weten dat hij president Trump een aantal opties wil voorleggen.

Hoe Mattis een nieuwe strategie voor zich ziet, heeft hij er niet bij verteld. Wel liet hij doorschemeren dat een oplossing niet alleen militair kan zijn. Ook moet het merendeel van de gevechten wat hem betreft worden gevoerd door Afghaanse troepen.

9/11

Het is bijna zestien jaar geleden dat in de nasleep van 9/11 Afghanistan een internationale troepenmacht aanviel om de Taliban te verslaan. President Obama hoopte voor het eind van zijn ambtsperiode de laatste Amerikanen terug te kunnen trekken, maar dat is niet gelukt.

De laatste maanden is de situatie alleen maar verslechterd. De Afghaanse regering in Kabul heeft in grote delen van het land niets te vertellen.

Noord-Korea

Mattis noemde in de zitting Noord-Korea de grootste dreiging voor wereldvrede. Volgens hem is het een kwestie van tijd voordat Pyongyang raketten heeft die met een nucleair wapen de Verenigde Staten kunnen treffen.

De relatie met Rusland noemde de minister van Defensie slechter dan ooit. Mattis zei niet het gevoel te hebben dat president Poetin daar een positieve verandering in wil aanbrengen.

STER reclame