Hongarije voert omstreden eisen in voor ngo's met buitenlandse financiers
In Hongarije is een wet aangenomen die nieuwe eisen stelt aan verenigingen en non-profit-organisaties. Als zij per jaar meer dan 24.000 euro uit het buitenland ontvangen, moeten ze aan een aantal voorwaarden gaan voldoen.
Deze niet-gouvernementele organisaties (ngo's) moeten zich registreren bij de rechtbank en ze moeten hun donateurs openbaar maken. Bovendien moeten ze in al hun publicaties en op internetsites vermelden dat ze een "met buitenlands geld gefinancierde organisatie" zijn.
Discriminerend
Critici vinden de wet discriminerend. Leden van het Europarlement en mensenrechtenorganisaties hadden ertoe opgeroepen de wet niet aan te nemen. Formeel is die gericht op transparantie, maar volgens de tegenstanders is dat onzin. Ngo's waren tot nu toe al verplicht hun inkomstenbronnen te openbaren.
De critici denken dat de wet vooral die verenigingen zal treffen die zich inzetten voor burgerrechten en vluchtelingen, en daarbij kritiek hebben op de regering. Vooral door het label buitenlands gefinancierde organisatie zullen die gestigmatiseerd en vervolgens gemuilkorfd worden, denken ze.
Soros
De wet wordt beschouwd als een nieuwe stap in het conflict tussen de regering van de rechts-populistische partij van premier Orbán en de Hongaars-Amerikaanse miljardair George Soros. Orbán heeft eerder ngo's die door Soros worden gefinancierd "maffia-achtig" genoemd en gezegd dat ze werken met betaalde politieke activisten die een bedreiging vormen voor de soevereiniteit van Hongarije.
Sinds zijn aantreden in 2010 heeft Orbán onder meer de greep op veel Hongaarse media versterkt en de macht van het constitutionele hof ingeperkt.