Bezorgers van DHL in Rotterdam
NOS NieuwsAangepast

Doorbraak voor vakbond: meer vaste banen bij pakjesbedrijf DHL

DHL gaat het aantal vaste medewerkers in de pakketbezorging flink opschroeven. Dat hebben de vakbonden FNV en CNV met het bedrijf afgesproken. Minstens 80 procent van het werk zal door vaste krachten worden gedaan. Dit staat in een nieuwe cao.

"DHL laat zien dat je het ook kunt doen zonder al die flexwerkers en onderaannemers", zegt Reinier Stroo van vakbond FNV. "Met de principiële keuze voor vaste medewerkers kunnen we spreken van een doorbraak in de sector."

DHL is de op een na grootste pakketbezorger in Nederland, na PostNL. Vakbonden willen dat ook daar meer medewerkers in vaste dienst komen. "PostNL is op de goede weg, maar DHL loopt nu voorop", zegt Stroo.

DHL houdt een voorbehoud: "De toezegging over méér vaste krachten is alleen houdbaar als er een level playing field gaat ontstaan," zegt Ewout Blauw van DHL. "Aan de onderkant van de arbeidsmarkt moet het grote kostenverschil tussen vaste krachten en en zzp'ers verdwijnen."

Tevreden

Volgens Stroo zijn de vakbondsleden bij DHL tevreden met het resultaat van de cao-onderhandelingen. Medewerkers van DHL Express krijgen de komende twee jaar 5,6 procent meer loon en een eenmalige uitkering van 500 euro. De nieuwe cao geldt voor 1200 mensen.

De verbeterde arbeidsvoorwaarden kwamen niet zonder slag of stoot tot stand. Afgelopen maanden voerden de bonden actie. Tweederde van de medewerkers stuurde een kaart naar de directie. Het callcenter van DHL werd een dag "platgebeld" door vakbondsleden. Daardoor was het bedrijf voor klanten niet of nauwelijks bereikbaar. Stroo: "We hebben de collega's in het callcenter uitgebreid verteld waarom we een betere cao willen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl