Doek valt voor Enschedese Boys, waar ook Lenstra speelde

Aangepast
Enschedese Boys in seizoen 1962-1963, met links staand Abe Lenstra Enschedese Boys

Na 111 jaar is er een einde gekomen aan de Twentse voetbalvereniging Enschedese Boys. Tijdens een algemene ledenvergadering op maandag besloten de leden de club op te heffen. Vanwege een ledenterugval en gebrek aan geld had de club geen bestaansrecht meer.

Met het verdwijnen van Enschedese Boys verliest Nederland een roemruchte club. Van 1954 tot 1965 speelde Enschedese Boys betaald voetbal, in de eerste klasse, tweede divisie en eerste divisie.

De laatste jaren van Lenstra

De beroemdste oud-speler van Enschedese Boys is Abe Lenstra. De Friese legende stapte in 1960 op bijna 40-jarige leeftijd voor 45.000 gulden over van SC Enschede naar Enschedese Boys, waar hij drie jaar later zijn loopbaan beƫindigde.

Abe Lenstra in 1950 namens sc Heerenveen tegen Enschedese Boys ANP

Een hoogtepunt uit de clubhistorie was het kampioenschap van Oost-Nederland in 1950. Daarna mocht Enschedese Boys met de overige kampioenen Ajax, sc Heerenveen, Blauw Wit, Maurits en de uiteindelijke kampioen Limburgia om de titel strijden.

Fusie

In 1965 ontstond uit een fusie met Sportclub Enschede FC Twente, waarna Enschedese Boys verderging in de derde klasse amateurs. In de tweede helft van de jaren zeventig speelde Enschedese Boys nog hoofdklasse, maar daarna zakte de club weg naar de lagere regionen van het amateurvoetbal.

Enschedese Boys hoopte lange tijd nog op een fusie met Victoria '28, waarmee het speelde op sportpark Wesselerbrink Zuid in Enschede. Die fusie, met als werktitel FC Enschede, kwam echter niet rond.

Eerste couplet clublied Enschedese Boys

Wat er ook moog vergaan of vallen

De Boys die blijft steeds een

De voetbalsport verbindt ons allen

Voert ons naar hoger heen

Het vriendschap zout van het leven

Houdt ons aaneen gesnoerd

De kracht voor sport zij ons gegeven

Ons Boys naar hoger voert

De kracht voor sport zij ons gegeven

Ons Boys naar hoger voert

FC Twente
@fctwente
Met het verdwijnen van Enschedese Boys is er voetbalhistorie verdwenen uit Enschede. Voor altijd deel van onze clubhistorie #FCTwente
2 jaar geleden

STER Reclame