Jesse Klaver
NOS Nieuws

Klaver: het gaat niet alleen om juridische waarborgen

GroenLinks-leider Klaver was er bij de formatiebesprekingen niet gerust op dat mensen die "vluchten voor oorlog en geweld daadwerkelijk de bescherming zullen krijgen waar ze recht op hebben". Hij schrijft dat aan zijn achterban over het mislukken van de besprekingen met VVD, CDA en D66.

Klaver benadrukt dat GroenLinks met landen buiten de EU alleen afspraken over het terugsturen van politieke vluchtelingen wilde maken als die afspraken zich niet zouden beperken tot juridische waarborgen. "We willen daarbij ook waterdichte garanties dat de landen waarmee we de akkoorden sluiten het recht op bescherming en opvang daadwerkelijk zullen geven."

Klaver zegt te balen dat het niet is gelukt de onderhandelingen met VVD, CDA en D66 uit het slop te halen. Hij benadrukt dat zijn partij niet "tegen elke prijs wil regeren".

Politieke onmacht, grenzend aan onwil

Ook D66-voorman Pechtold reageert teleurgesteld op het mislukken van een doorstart. Op Twitter spreekt hij van "politieke onmacht, grenzend aan politieke onwil".

PVV-leider Wilders vindt het juist "geweldig nieuws" dat GroenLinks niet in het kabinet lijkt te komen. Hij twittert dat het de hoogste tijd is om de PVV bij de onderhandelingen te betrekken.

Meer varianten

SGP-voorman Van der Staaij noemt het goed nieuws dat er meer meerderheidsvarianten zijn. Volgens hem was het "evident" dat CDA en VVD op het terrein van migratie te veel moeten toegeven om GroenLinks aan boord te krijgen.

En 50Plus-voorman Krol wil een onderzoek naar een "evenwichtkabinet", dat steunt op 75 zetels. Hij doelt daarmee op een coalitie van VVD, CDA, D66 en 50Plus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl