Bij de Olympische Spelen van Rio de Janeiro hielden de Belgische hockeyers verrassend Nederland uit de finale.
NOS SportAangepast

Hockey Pro League: Oranje doet mee, maar wat is het?

De Hockey Pro League. Zo heet de prestigieuze topcompetitie voor landenploegen, die de wereldhockeybond FIH vanaf 2019 organiseert, die als doel heeft om meer toeschouwers, meer media en meer inkomsten te genereren.

Tussen januari en juni spelen alle deelnemende landen één thuis- en één uitwedstrijd tegen elkaar. De beste vier landen plaatsen zich voor een finaletoernooi.

De Hockey Pro League komt in plaats van de Champions Trophy en de halve finales en finale van de World Hockey League. Zondag maakte de bond de negen deelnemende landen bekend. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen doet Nederland mee.

Bij de mannen doen naast Nederland ook Argentinië, Australië, België, Engeland/Groot-Brittannië, Duitsland, India, Nieuw-Zeeland en Pakistan mee. De Pakistaanse mannen spelen hun thuiswedstrijden niet in eigen land, maar om logistieke redenen in het Schotse Glasgow.

Bij de vrouwen zijn naast Nederland ook Argentinië, Australië, China, Engeland/Groot-Brittannië, Duitsland, India, Nieuw-Zeeland en Verenigde Staten van de partij.

Gevolgen voor clubhockey

De komende maanden werkt de FIH in overleg met de bonden aan de uitwerking van het wedstrijdprogramma. Het vele reizen heeft natuurlijk gevolgen voor de hoofdklasse.

"Voor de KNHB is een goede combinatie met het Nederlandse clubhockey tijdens de gesprekken met de FIH altijd het uitgangspunt geweest", stelt directeur Erik Gerritsen op de website van de hockeybond. "Wij vinden het erg belangrijk dat er een juiste balans gevonden wordt tussen de belangen van de clubs en de nationale teams en we hebben er vertrouwen in dat dit gaat lukken."

Buiten de boot

Direct na de bekendmaking van de competitieopzet werd het format overladen met kritiek. In plaats van een kwalificatieproces konden landen solliciteren naar deelname.

Bij de mannen vielen Spanje (zilver bij de Olympische Spelen in Peking), Ierland en Maleisië buiten de boot. Ook de Spaanse hockeysters mogen niet deelnemen aan de nieuwe competitie, net als de Ierse, Italiaanse, Japanse en Belgische vrouwen.

De opzet ligt vast voor vier jaar. Landen kunnen niet degraderen of promoveren.

Welke internationale toernooien spelen de Nederlandse hockeyers en hockeysters?

mannen (vlg. toernooi)vrouwen (vlg. toernooi)
Olympische Spelenelke vier jaar2020 (Tokio, Jpn)2020 (Tokio, Jpn)kwalificatie
Wereldkampioenschappenelke vier jaar2018 (Bhubaneswar, Ind)2018 (Londen, Eng)kwalificatie
Europese kampioenschappenelke twee jaar2017 (Amsterdam, Ned)2017 (Amsterdam, Ned.)kwalificatie
Champions Trophy (verdwijnt)elke twee jaar2018 (onbekend, Ned)2018 (Changzhou, Chn)invitatie
Hockey World League (verdwijnt gedeeltelijk)elke twee jaar2017 (halve finale in Londen, finale in Bhubaneswar)2017 (halve finale in Brussel, finale in Auckland)kwalificatie
Hockey Pro Leaguejaarlijks2019 2019invitatie

Ook is het de bedoeling dat de landen zich via de Hockey Pro League kunnen kwalificeren voor de WK's en de Olympische Spelen. Naast het gastland en de continentale kampioenen plaatst de winnaar zich rechtstreeks.

De resterende landen uit de Pro Hockey League strijden met de winnaars van wat nu nog de eerste twee ronden van de Hockey World League zijn, om de overgebleven tickets.

Teleurgestelde Thijssen: jammer, had Belgische hockey boost gegeven

Voor Niels Thijssen, de Nederlandse bondscoach van de Belgische hockeysters, kwam het nieuws niet als een verrassing. "Wij zijn teleurgesteld, maar het was misschien wel verrassender geweest als we er als nummer veertien van de wereld wél bij hadden gezeten."

Op de doelstellingen van de Red Panthers heeft de nieuwe opzet weinig invloed. "De kwalificatie-eisen veranderen niet zoveel. De nummer een van de Pro League plaatst zich straks rechtstreeks voor het WK en de Spelen (naast de continentale kampioenen, red.) en de rest mag het met elkaar uitvechten. Dat is nu eigenlijk ook zo. Maar we missen wel een hele serie topduels, waar mijn speelsters alleen maar beter van hadden kunnen worden."

Dus is Thijssen met zijn ploeg straks aangewezen op oefenduels om het gaatje naar de wereldtop te dichten. "Als je er niet bij zit, dan zit je er vier jaar lang niet bij", constateert Thijssen. "Het is vooral jammer. Dit had het Belgische hockey een enorme boost kunnen geven."

Gelaten

De Ierse hockeybond (de nummer negen van de wereld bij de mannen) reageerde vooral gelaten op de beslissing. Bij gebrek aan een geschikt stadion voor de interlands konden de Ieren het besluit wel billijken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl