Arantxa Rus
NOS SportAangepast

Rus voor het eerst in vier jaar naar tweede ronde WTA-toernooi

Arantxa Rus heeft zich voor het eerst in vier jaar tijd verzekerd van een plek in de tweede ronde van een WTA-toernooi. De nummer 183 van de wereld verraste op het grastoernooi van Rosmalen de Hongaarse Timea Babos, de mondiale nummer 36, met 5-7, 6-2, 6-3.

Rus overleefde in juli van 2013 voor het laatst de eerste ronde van een WTA-toernooi. Toen verloor ze in de kwartfinales van het graveltoernooi in het Oostenrijkse Bad Gastein.

De 26-jarige Rus repareerde in de eerste set een 5-2 achterstand en leek af te stevenen op een tiebreak. In de twaalfde game maakte ze echter een paar onnodige fouten waardoor ze Babos de set cadeau deed.

Rus terug van weggeweest: hoop op kwalificatie Wimbledon

Het herstel van Rus was echter knap; ze brak Babos snel in de tweede set en keek tot 4-0 in de derde set niet meer achterom. Babos ging wat meer risico nemen en bij Rus nam de spanning wat toe. Het werd 4-3, maar verder liet Rus - die het duel besloot met een schitterende passing met de forehand - het niet komen.

Opvallend moment in de derde set was een klaagzang van Babos naar haar coach. Ze vroeg hardop aan hem of ze zich mocht terugtrekken, want ze had geen zin meer om te tennissen. Na een peptalk van haar coach ging ze toch weer de baan op.

Babos moppert in Rosmalen: kan ik ook stoppen?

Rus is ver weggezakt op de wereldranglijst. Vijf jaar geleden stond ze nog in de vierde ronde van Roland Garros, nu is ze veroordeeld tot het spelen van ITF-toernooien. Ze ontving van toernooidirecteur Marcel Hunze een wildcard.

Kwartfinales

Voor een plek in de kwartfinales neemt Rus het op tegen de winnares van het treffen tussen Andrea Hlavackova uit Tsjechië en de Kazachse Jaroslava Sjvedova.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl