Verkiezingsposters in de Puerto Ricaanse hoofdstad San Juan AFP

Een overgrote meerderheid van de kiezers in Puerto Rico heeft in een referendum ervoor gestemd om een volwaardige staat van de Verenigde Staten te worden. De uitslag is niet bindend, maar is volgens de gouverneur van Puerto Rico wel een signaal naar de Amerikaanse regering, die erover gaat.

Het eiland in de Caribische Zee is een 'niet-geïncorporeerd gebied' van de VS. Puerto Ricanen gelden wel als Amerikaanse burgers, maar hebben niet evenveel rechten. Zo mogen ze niet stemmen bij Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Lage opkomst

Bij het referendum werd mensen nu hun mening gevraagd over de staatsvorm van Puerto Rico. Kiezers kregen de keuze tussen behoud van de huidige status, onafhankelijkheid en het worden van de 51ste Amerikaanse staat. 97 procent van de opgekomen mensen stemde voor het laatste.

Kanttekening is wel dat de opkomst laag was. Slechts 23 procent van de kiesgerechtigde Puerto Ricanen ging stemmen. Oppositiepartijen hadden opgeroepen tot een boycot van het referendum.

Congres

Desondanks spreekt gouverneur Rossello van een groot succes. "De federale regering kan de stem van de meerderheid van de Amerikaanse burgers in Puerto Rico niet langer negeren", zegt hij.

Het Amerikaanse Congres heeft het laatste woord over de staatsvorm van Puerto Rico. De Republikeinse meerderheid daar lijkt voorlopig weinig te voelen voor opname van het gebied als 51ste staat.

STER reclame